"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Pâtissier

admin
2020.11.22 22:21

Pâtissier

Mit is jelent ez a kifejezés, és hogyan kapcsolódik egy kávés webáruházhoz?
Egyik  kérdésre sem olyan bonyolult a válasz. Maga a szó, ha magyarul akarjuk kifejezni, akkor legegyszerűbben cukrásznak mondhatnánk. A Patessier konyhai cukrászt jelent, ami konyhai munkák között az egyik legnagyobb felkészültséget, igénylő feladat. Az ő feladata kitalálni, megalkotni az étterem ételehihez illő deszerteket, adott esetben péksüteményt is kell készítenie.

 

A kapcsolat a cukrászattal és cukrászokkal vagy írhatjuk azt is, hogy a cukrásszal úgy jöhet létre, hogy
a sok-sok finom kávés desszerthez szemes kávéra és egyéb kiegészítőkre van szüksége a cukrásznak.
Ennek apropójából van szerencsénk együtt dolgozni JD-vel. Teljes nevén Jakabfi Dáviddal.
Dávid cukrász szakmai elhivatottságát felesleges dicsérni és emlegetni, mert munkái, művei, könyvei,
mind megmutatják munkásságát. Kiadott könyveivel mindenkinek segítséget nyújt a desszertkészítés
világába. Megmutatja mind a készítés, mind a lehetséges buktatókat, hogy a lelkes amatőr cukrászok
is minőségi desszerteket készíthessenek.
Aki viszont még többet szeretne kapni a tudásából, azt szívesen oktatja egyénileg vagy csoportosan
is.
Pár sor Dávidról a könyveiből idézve:

Általános iskolai tanulmányait befejezve, még nem tudta, hogy milyen pályát válasszon.
Ekkor nagybátyja javaslatára, aki étterem tulajdonos volt a szakács pályát választotta.
Harmadéves volt, amikor a szakács szakmát már gyakorlatban is megismerhette, ekkor jött a
szerelem.
Arra lett figyelmes, hogy a szünetekben a tancukrászda gyönyörű tortáit, színes süteményeit bámulta.
Itt ismerkedett meg azzal a ténnyel, hogy az étel lehet szép is nemcsak finom. Kezdetben szakácsként dolgozott egy keszthelyi étteremben, majd 2008-ban egy óriási lehetőség jött számára Ausztriában vállalt munkát. Karintia egyik legszebb részén már köretes pozícióban dolgozott. Rengeteget tanult, de számtalan emberi megaláztatásban volt része. Talán ez az az érzés és tapasztalat mely a mai kezdők életéből hiányzik ahhoz, hogy teljes mértékben átérezzék a szakma iránti alázatot.
2010-től 2013-ig már Tirolban dolgozott konyhafőnök helyettesként, ahol érezte, hogy a következő munkahelyen már, mint konyhacukrász azaz patissier-ként kell dolgoznia. 2013 után végre már egy igazi cukrászdában dolgozhatott.

Azóta is itt dolgozik, de mint minden embernek neki is szüksége van szakmai tanácsokra. Amelyekben sokak közül Barna László cukrász Wolf András séf és Darusa Richárd Vomberg Frigyes séf kollégáit kell kiemelni. Megjelent könyvei célja, hogy betekintést nyerjen az olvasó az általa szerzett szakmai tapasztalatba, azon belül a francia cukrászatba, a tányérdesszertek elkészítésébe. Az egyszerű desszertektől a cukrászdai kínálaton át a pohárkrémekig.


Második könyve az első rész alapjaira épül és szinte teljes terjedelmében kiegészíti azt. A második részben megjelenik a gyümölcs szezontáblázat is mely leírja, a gyümölcsök érési és betakarítási időszakát, ezzel segítve a mai takarékos és logikus felhasználást az élelmiszeriparban. Kiemel még emellett egy kategóriát az allergiamentességre is gondolva. A könyveiben szereplő receptekkel többféle technikát, szakmai trükköt, mint például a csokoládéfújást a desszert csokoládéban történő kimártását és az egymásra épülő hozzávalók és formák szintézisét szerette
volna bemutatni.

Örömünkre szolgál, hogy részese lehetünk munkásságának és örülünk, hogy Dávid együttműködik a
Kávégourmet webáruházzal.

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();