"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Automata kávégépek vagy más néven darálós kávéfőzők karbantartása - vízkőtelenítés

admin
2022.06.18 22:52
Automata kávégépek vagy más néven darálós kávéfőzők karbantartása - vízkőtelenítés

Hogyan (NE) tedd tönkre a kávégépedet!

Automata kávégépek vagy más néven darálós kávéfőzők karbantartása - vízkőtelenítés

 

Képzeld csak… felkelsz reggel, benyomod az ON-t a kávégépen, válaszul megtornáztatja magát a gép, bemelegít majd nekiállna átöblíteni a tegnapi kávétól illatos járatait, hogy frissen tisztán tudjon neked kávét készíteni.

Nem öblít… nem bír, ezt lehet észre sem veszed mert mással vagy elfoglalva. Itt már gyanakodhatnál, hogy infarktusa van a gépnek, de reménykedve megnyomod a „kávé” gombot. Darál… szuper valami lesz, de a csészébe csak egy két csepp kerül, vagy még annyi sem.

Mondasz valamit magadban, ami 15+ vagy 18+ besorolású,  majd még egyszer megpróbálod, nyomod a gombot, de a kávé nem folyik. Most már a tervező, gyártó, forgalmazó felmenői is említésre kerülnek, és nem érted, hogy ez a gép miért nem működik, és miért pont most...

 

Ha szereted az ilyen kihívásokat, akkor tartsd be az alábbi pontokban leírtakat:

Ne olvasd el a használati útmutatót! Használt gép esetén, ne nézz utána a működésének, ne szerezz róla információt netről

A karbantartásra akkor van szükség, ha már nem folyik le a kávé! Addig csak nyomni kell a gombot.

NE használd a kávégép karbantartó funkcióit, ne törődj a figyelmeztető jelzésekkel, mint például a vízkőmentesítést kérő jelzést. Sőt, ha lehet kapcsold ki a jelzéseket így nem fognak megzavarni.

NE használj vízlágyító patront, vagy egyéb vízlágyító megoldást

Komolyra fordítva a szót, ahhoz, hogy ne végezzük ki a kávékészítő masinánkat, egy kicsit bele kell, hogy másszunk a műszaki részletekbe. A darálós gépek, vagy ahogy egy ismerősöm nevezte „akkódarálós” kávégépek, viszonylag sok alkatrészből épülnek fel. Legtöbb esetben 3-4 nagyobb egység harmonikus együttműködése szükséges ahhoz, hogy a kívánt kávéital a megfelelő minőségben elkészüljön. Egy régebbi Saeco Incanto Deluxe kávégép körülbelül 120 alkatrészből áll, ebből nagyjából 30-40 alkatrész ami a vízzel kapcsolatos. Nézzük most a vízrendszert!

 

Az automata kávégépek vízrendszere

Amennyiben kávégépedet vezetékes vízzel töltöd fel, akkor figyelned kell a rendszeres vízkőmentesítésre. Vízlágyító patron, vagy már lágyított víz esetén sem árt félévente legyszer vízkőmentesíteni a gépet. A gyártó nem véletlenül írja le a használati útmutatóban a karbantartás i feladatokat, ezeket célszerű betartani!

Az eszpresszóhoz 94-96 Celsius fokos hőmérsékletű vízre van szükség, amit ezekben a gépekben szinte kizárólag átfolyós rendszerű vízmelegítő bojler vagy másnéven kazán végez el. A kávégép átfolyós vízmelegítője jobbára egy darab alumínium, amit egy fűtőszál hevít. Ebben a fémdarabban kanyargós úton halad keresztül a víz, és mire végigér felmelegszik a kávékészítéshez szükséges hőmérsékletre. A vízjáratok, és a kazántól a kávékészítő egységi vezető cső is eléggé kicsi kb. 2-3mm átmérőjű belül, nagyjából mint egy gyufaszál vastagsága.

 

Saeco Incanto Deluxe vízrendszer részlet

A víztartály nincs a képen, illetve a kávékészítő kozponti egység sem, és most nem is mutatnék be minden alkatrészt mert nincs jelentősége. Valamint a kevésbé műszaki beállítottságúaknak végtelenül unalmas lenne :)

 

A víz útja a víztartálynál kezdődik, ahhonnét a szivattyú továbbítja megfelelő nyomással. Itt még szobahőmérsékletű a víz, ezen a szakaszon nem jellemző a dugulás.

A problémás hely főként a kazán ahol felmelegítjük a vizet. A kemény vízben lévő sók főként itt rakódnak ki, valamint a forró vizet vezető csövekben és csatlakozókban. 

Gőzkészítés a tejhabosításhoz

Tovább bonyolítja a kávégépet a gőzkészítő funkció. A gőzt az otthoni gépek esetén vagy ugyanaz a kazán állítja elő mint a kávékészítéshez szükséges forró vizet, vagy egy különálló gőzkazán. A robbantott ábrán egy gőzkazános típus látható. 

Hogy készíti a gőzt? ? Először is jól felmelegíti a kazánt, majd a szivattyú szakaszos működtetésével apránként adagolja a vizet a felhevült csőlabirintusba. A forró fém és a kis mennyiségű víz pedig gőzt eredményez, ami ugyanolyan kis átmérőjű járatokon jut el a gőzölőcsőhöz, vagy tejhabosító fejhez mint a kávékészítés esetén. Géptípustól függően még a gőz útját állja egy vagy több mágnesszelep, ami egyrészt eldönti hogy a kávékészítő egység felé vagy a gőzcső felé menjen a víz vagy gőz, vagy a csepptálcába.

Segítség! Eldugult a kávégépem!

Bár a vízkő könnyen feloldható valamilyen savas kezeléssel, a nehézség abban rejlik, hogy ezt a savat el kell juttatni oda ahol a vízkő van. Elhanyagolt rendszer esetén, amikor már teljes dugulás van, akkor nincs áramlás a vízvezetékben, így a vízkőoldó sem képes eljutni a megfelelő helyre. Ilyenkor a kazán kiszerelése és hosszas áztatása vízkőoldóban még segíthet.

Ezt viszont csak hozzáértő szakember végezheti, aki utána össze is tudja rakni a gépet, és garanciát is vállal a munkájára. Garanciális időn belül csak a szakszerviz javíthatja a gépet, viszont ezt nem fogják ingyen elvégezni, hiszen nem tartottuk be a használati útmutatóüban leírtakat.

Tipp a vízkőtelenítéshez

Amennyiben sejtjük, hogy vastagon vízköves lehet a gép vízrendszere, akkor inkább hígabb vízkőoldó oldatot alkalmazzunk, és több alkalommal. Ellenkező esetben a hirtelen leoldott nagy mennyiségű vízkő nem képes az összeszűkült csövön áthaladni, és ettől keletkezik elzáródás. Ha mégis a vízkőmentesítés alatt dugul el a gép, akkor sincs minden veszve. Kapcsold ki a gépet, hagyd bent legalább egy éjszakára a vízkőoldó oldatot. Ez szokott segíteni ha nincs túl nagy elzáródás a rendszerben. 

 

A lényeg, ha nem akarod, hogy a vízkő problémát okozzon:

  • inkább gyakrabban végezd el a vízkőmentesítést, abból nem lehet baj
  • ha biztosan elhanyagolt a gép, akkor hígabb oldattal és többször mosd át
  • a zsírtalanítás is fontos, ezzel majd egy következő cikkben foglalkozunk
  • nem kell feltétlenül a gyártó által előírt anyagot használni, de mindenképpen otthoni kisgépekhez alkalmas vízkőoldót használj! Garanciális idő alatt viszont sajnos az is garanciavesztést okozhat, ha nem a gyártó által előírt anyagot használod
  • ecetet ne! Az ecet nem tesz jót a gumi tömítéseknek
  • sósavat, vagy sósavas vízkőoldót se, mert az a fémeket is oldja

 

A nálunk kapható vízkőoldó és zsírtalanító anyagokat bátran használhatod, megbízhatóan tisztítanak, és nem okoznak kárt a gépedben. Kattints az alábbi szövegre és egy helyen megtalálod a karbantartáshoz és tisztításhoz szükséges kellékeket és anyagokat.

Kávégép tisztítás karbantartás

Amennyiben segítségre lenne szükséged a választáshoz, vedd fel velünk a kapcsolatot valamilyen formában.

 

Az itt leírtak nem helyettesítik a gyártó által megkövetelt karbantartási feladatokat!

Kávégourmet

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();