"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Mióta isznak kávét az emberek?

2015.11.28 18:12

Mióta isznak kávét az emberek?

A kávé fogyasztása olyannyira része az életünknek, hogy úgy érezzük, e szokás egyidős az emberi történelemmel. Pedig nem így van...Pörkölt kávébabok

A kávé fogyasztása olyannyira része az életünknek, hogy úgy érezzük, e szokás egyidős az emberi történelemmel. Pedig nem így van: bár a kávé élénkítő hatását már évezredek óta ismerték az emberek, élvezeti célú fogyasztása alig néhány száz éve vált szokássá Európában.

 

Az egyik legenda szerint egy etióp pásztor fedezte fel a kávé élénkítő hatását, valamikor 1300-1400 körül. A történet szerint arra figyelt fel, hogy ha a kecskéi egy piros bogyót legelésznek, akkor utána sokkal élénkebbek lesznek. Kipróbálták a falubeliek is, de arra már a környéken élő szerzetesek jöttek rá, hogy ha a bogyókat megpörkölik, akkor sokkal ízesebb italt kapnak.

 

A történészek szerint annyi biztos, hogy maga a növény valahonnan Etiópia környékéről ered, s italként a mai Jemen területén kezdték először fogyasztani.

 

Kávé és az arabok

Az első írásos emlék valójában az arabokhoz fűződik, az ő közvetítésükkel terjedt el az ital fogyasztásának szokása az európai népek között is. A magyarok még alig érkeztek a kárpát-medencébe, mikor Rhazes, egy arab orvos a quawa nevű növény főzetét élénkítő orvosságként kezdte használni, s ezt le is írta egy tudományos munkájában. Amikor pedig egy évszázaddal később Istvánt királlyá koronázták, akkor már Avicenna, a kor egyik legjelentősebb muszlim tudósa is orvosságként alkalmazta a szert.

 

Még több évszázadnak kellett ahhoz eltelnie, hogy a gyógyszerként használt serkentőszer élvezeti cikké váljon. Ez a szokás is a kolostorokból indult az 1400-as évek környékén, hogy aztán lassú lépésekkel meghódítsa az egész világot.

 

Európába tehát arab közvetítéssel jutott a kávé, s nem csoda, hogy Magyarországon is a hódító törökök révén jelent meg. Természetesen van is a kávézás korai éveiből származó saját legendánk.

 

A fekete leves

A történet szerint a török el akart fogatni egy magyar főurat . A gyanakvó nemest ebédmeghívással csalogatta magához,. Majd, mikor az ebéd végeztével az úr távozni készült, így szólt hozzá: „Ne siess uram, hátra van még a fekete leves!” A főúr a kávéra gondolt és maradt – a török viszont az elfogásra, bebörtönzésre, végül a magyar főúr lefejezésére utalt a mondással. S hogy kivel is történt meg e legenda? Nem tudjuk, hiszen legenda, melynek bár van valami igazság is magjában, a körítést mégis csak az évszázadok meséje tette hozzá. Egyik változat szerint a váradi pasával, s Thököly fejdelemmel történt a dolog, Arany János balladájában pedig Török Bálint hadvezér főúr a török ármány elszenvedője.

 

Az első kávéházak

 A kávézás modern története egy évszázaddal a török hódítás után kezdődött. Az első európai kávéház 1624-ben nyitotta meg kapuit az olasz Velencében. A kávézás élvezetét akkoriban már a magyarok is ismerték. Bár kávéházunk még vagy száz évig nem volt, a költő Zrínyi Miklós egy verse már utal arra, hogy bizony, jó dolog a kávé mellett beszélgetni, időt eltölteni. „Szkender, ha akarod, ketten együtt háljunk, / Meleg kávé mellett ag szót kovácsoljunk” – olvashatjuk az 1651-es Szigeti veszedelem lapjain. Ez a kávézás első magyar nyelvű írásos említése.

 

No és Pest, a kávéházak városa? Az első pesti kávémérés 1714-ben nyílt meg, amikor egy katolikus rác, magyarul Kávéfőző Balázs házat vett magának Pesten. A városban nem csak fogyasztották, de termesztették is a kávét, amit korabeli leírások bizonyítanak. Bél Mátyás leírása 1736-ból például így szól: „Láttam a török babot is, amelyeket közönségesen kávéfának neveznek, sok bogyó van rajtuk, külön helyükön jól tenyésznek és pompásan fejlődnek.”

 

Az első kávémérésektől a 19. század végéig a kávézás története a rendületlen fejlődés históriája. Megjelentek az utcai kávémérések, a kávéházak, olyan számban, hogy a millennium évére Pestet már a kávéházak városa néven kezdték emlegetni. Volt 250 kávéháza és dupla ennyi kávémérése a városnak.

 

A régi idők ekkor kialakuló kávéházi élete ma már a múlté, meg néhány nosztalgikus kávémérésé. Elmúlnak, bezárnak a kávéházak, de nem múlik a kávézás szenvedélye. Ma nem kell ahhoz szivarfüstös kávéházba menni, hogy igyunk egy jó kávét. A kávézás kevesek kiváltságából tömegek napi szokásává vált. Hívja meg a barátait, bontsa csak fel egy erős olasz espresso csomagolását és élvezze az ezer éven át finomított, tökéletesített ízeket. Egészségére!

Kávégourmet

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();