"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Kávégourmet bonbon, kávékaramell étcsokoládéval bevonva

2015.12.20 22:35

Kávégourmet bonbon, kávékaramell étcsokoládéval bevonva

 

Kávékedvelő ember lévén mindenképpen valamilyen kávés finomságon törtem a fejem, így jutottam el ehhez a kávés, karamellás, csokis finomsághoz. Vajkaramellát készítettem már, az egészen jól sikerült. Ebből és egy amerikai fudge nevű édesség keresztezéséből kerekedett ez a recept.

 

kávékaramell bonbon

A belevaló kávé legyen jó minőségű, én ehhez a Wecoffe Sumatra Mandheling single origin kávéját választottam. Persze ez ízlés dolga. Ha ízlik a kávé, amit iszunk, akkor az ebben a desszertben is ízleni fog. Lehet koffeinmentes kávét is használni, így kisgyerekek is megkóstolhatják. Ha nem iszunk rendszeresen koffeinmentes kávét, akkor is érdemes pár darab koffeinmentes kávépárnát, POD-ot tartani otthon ilyen célra. Egy POD-ban 7 gramm finomra őrölt kávé van, védőgázas aromatartó csomagolásban, így sokáig eláll, és nem is kerül sokba. 

Hozzávalók:

200g porcukor

200g tejszín 30% zsírtartalmú

35g méz

15g finomra őrölt jó minőségű kávé

2 késhegynyi szódabikarbóna

20 g vaj

egy kevés vaj kenéshez

sütőpapír

Egy vastagabb aljú lábos, és egy kb. 15 x 20 cm-es edény, amibe öntjük a karamellt.

Fagyasztó 

Némi türelem :)

A bevonáshoz 200g étcsokoládé.

 

Készítsük elő a formát, amibe a masszát beleöntjük. Béleljük ki sütőpapírral, amit vékonyan bekentünk vajjal.

A porcukrot, a tejszínt, a mézet, a szódabikarbónát beletesszük a lábosba és összekeverjük. Óvatosan melegítve főzni kezdjük folyamatos keverés közben. Amennyiben nagyon habosodna, vegyük le egy kicsit a tűzről, és keverjük tovább.

Körülbelül 10-15 perc főzés után tegyük bele a finomra őrölt kávét, és főzzük tovább amíg besűrűsödik.

Cseppentsünk egy keveset egy hideg kistányérra, és ha lehűlés után formázható massza állaga van, akkor kész. A megfelelő állag elérése kb. 45 percet vett igénybe. 

Kávégourmet bonbon

Figyelem! A forró karamell nagyon tud égetni, óvatosan bánjunk vele.

 

Amikor késznek ítéljük a masszát, vegyük le a lábost a tűzről és keverjük bele alaposan a vajat.


Öntsük a forró kávékaramellt a formába, és óvatosan oszlassuk el, hogy egyenletes vastagságú legyen. 
Ha szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük fagyasztóba kb. fél órára.

 

Ezalatt elő lehet készíteni a bevonó csokoládét. A bevonáshoz 35-40 °C-os vízfürdőben olvasszuk fel az étcsokoládét. Egy-két evőkanál vízzel hígítsuk meg és keverjük ki, így könnyebb lesz bevonni vele. A hőmérséklet beállítására tökéletesen megfelel egy lázmérő, ezzel mérhetjük a vízfürdő hőfokát.

 

A fagyasztóból kivéve borítsuk ki a formából a kávékaramellt és húzzuk le a róla a sütőpapírt. Ha nem enged, tenyerünkkel kicsit simítsuk végig, ennyi meleg elég ahhoz, hogy a papír leváljon róla.

Ezután vágjuk fel kívánt méretű kockákra, és tegyük egymás mellé vékonyan megvajazott sütőpapírra. Így mehet vissza a fagyasztóba. 

Kávégourmet bonbon, kávékaramell étcsokoládéval bevonva

 

A kávékaramell kockáknak fagyosnak kell maradniuk, mert egyébként könnyen meglágyulnak a meleg csokoládétól. Ezért csak annyit vegyünk elő a fagyasztóból, amennyit gyorsan be tudunk vonni.

 

Két villa segítségével forgassuk bele a fagyos karamell kockákat a csokoládéba. Az egyik villára vegyük fel a kockát, és a villa szárát finoman ütögetve eloszlatjuk-lecsöpögtetjük a csokoládét. Az így bevont bonbonokat egy fogpiszkáló vagy hústű segítségével óvatosan húzzuk le a villáról egy sütőpapírral beborított tálcára. 

Aki szereti, nyomhat a tetejére egy kávészemet. Ezt érdemes még a beforgatás után közvetlenül rátenni, és ezután "leütögetni" a felesleges csokimennyiséget.

 

Kész! Még egy kis türelem kell, hogy a csokoládé megszilárduljon, és lehet kóstolni. Én már a "meztelen" verziójánál is folyamatosan ellenőriztem a minőségét, így a végén már csak a roppanós  étcsokoládé, és az édes lágy kávékaramell együttese okozott új ízélményt.

Kávégourmet bonbon, kávékaramell étcsokoládéval bevonva

 

 

 

Figyelem! Ha este készítjük, akkor fennáll a veszélye az emelkedett koffeinszintnek, álmatlanságnak. Az ebből származó károkért felelősséget nem vállalunk! :)

 

Kávégourmet

 

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();