Kávégourmet bonbon, kávékaramell étcsokoládéval bevonva
Kávékedvelő ember lévén mindenképpen valamilyen kávés finomságon törtem a fejem, így jutottam el ehhez a kávés, karamellás, csokis finomsághoz. Vajkaramellát készítettem már, az egészen jól sikerült. Ebből és egy amerikai fudge nevű édesség keresztezéséből kerekedett ez a recept.
A belevaló kávé legyen jó minőségű, én ehhez a Wecoffe Sumatra Mandheling single origin kávéját választottam. Persze ez ízlés dolga. Ha ízlik a kávé, amit iszunk, akkor az ebben a desszertben is ízleni fog. Lehet koffeinmentes kávét is használni, így kisgyerekek is megkóstolhatják. Ha nem iszunk rendszeresen koffeinmentes kávét, akkor is érdemes pár darab koffeinmentes kávépárnát, POD-ot tartani otthon ilyen célra. Egy POD-ban 7 gramm finomra őrölt kávé van, védőgázas aromatartó csomagolásban, így sokáig eláll, és nem is kerül sokba.
Hozzávalók:
200g porcukor
200g tejszín 30% zsírtartalmú
35g méz
15g finomra őrölt jó minőségű kávé
2 késhegynyi szódabikarbóna
20 g vaj
egy kevés vaj kenéshez
sütőpapír
Egy vastagabb aljú lábos, és egy kb. 15 x 20 cm-es edény, amibe öntjük a karamellt.
Fagyasztó
Némi türelem :)
A bevonáshoz 200g étcsokoládé.
Készítsük elő a formát, amibe a masszát beleöntjük. Béleljük ki sütőpapírral, amit vékonyan bekentünk vajjal.
A porcukrot, a tejszínt, a mézet, a szódabikarbónát beletesszük a lábosba és összekeverjük. Óvatosan melegítve főzni kezdjük folyamatos keverés közben. Amennyiben nagyon habosodna, vegyük le egy kicsit a tűzről, és keverjük tovább.
Körülbelül 10-15 perc főzés után tegyük bele a finomra őrölt kávét, és főzzük tovább amíg besűrűsödik.
Cseppentsünk egy keveset egy hideg kistányérra, és ha lehűlés után formázható massza állaga van, akkor kész. A megfelelő állag elérése kb. 45 percet vett igénybe.
Figyelem! A forró karamell nagyon tud égetni, óvatosan bánjunk vele.
Amikor késznek ítéljük a masszát, vegyük le a lábost a tűzről és keverjük bele alaposan a vajat.
Öntsük a forró kávékaramellt a formába, és óvatosan oszlassuk el, hogy egyenletes vastagságú legyen. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük fagyasztóba kb. fél órára.
Ezalatt elő lehet készíteni a bevonó csokoládét. A bevonáshoz 35-40 °C-os vízfürdőben olvasszuk fel az étcsokoládét. Egy-két evőkanál vízzel hígítsuk meg és keverjük ki, így könnyebb lesz bevonni vele. A hőmérséklet beállítására tökéletesen megfelel egy lázmérő, ezzel mérhetjük a vízfürdő hőfokát.
A fagyasztóból kivéve borítsuk ki a formából a kávékaramellt és húzzuk le a róla a sütőpapírt. Ha nem enged, tenyerünkkel kicsit simítsuk végig, ennyi meleg elég ahhoz, hogy a papír leváljon róla.
Ezután vágjuk fel kívánt méretű kockákra, és tegyük egymás mellé vékonyan megvajazott sütőpapírra. Így mehet vissza a fagyasztóba.
A kávékaramell kockáknak fagyosnak kell maradniuk, mert egyébként könnyen meglágyulnak a meleg csokoládétól. Ezért csak annyit vegyünk elő a fagyasztóból, amennyit gyorsan be tudunk vonni.
Két villa segítségével forgassuk bele a fagyos karamell kockákat a csokoládéba. Az egyik villára vegyük fel a kockát, és a villa szárát finoman ütögetve eloszlatjuk-lecsöpögtetjük a csokoládét. Az így bevont bonbonokat egy fogpiszkáló vagy hústű segítségével óvatosan húzzuk le a villáról egy sütőpapírral beborított tálcára.
Aki szereti, nyomhat a tetejére egy kávészemet. Ezt érdemes még a beforgatás után közvetlenül rátenni, és ezután "leütögetni" a felesleges csokimennyiséget.
Kész! Még egy kis türelem kell, hogy a csokoládé megszilárduljon, és lehet kóstolni. Én már a "meztelen" verziójánál is folyamatosan ellenőriztem a minőségét, így a végén már csak a roppanós étcsokoládé, és az édes lágy kávékaramell együttese okozott új ízélményt.
Figyelem! Ha este készítjük, akkor fennáll a veszélye az emelkedett koffeinszintnek, álmatlanságnak. Az ebből származó károkért felelősséget nem vállalunk! :)
Kávégourmet