"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Mi a különbség a robusta és az arabica kávé között?

2015.12.27 00:00

Mi a különbség a robusta és az arabica kávé között?

Szemezni kezdesz egy jobb minőségű kávéval a boltban. Egy pillanat alatt ott terem az eladó, s lelkesen mesélni kezdi, hogy milyen jó választás a kezedben tartott csomag, mert rendkívül magas az arabica-tartalma. Rendben, de mit jelent ez? Miért jobb az a kávé, ami arabica, s mit jelent az, hogy a másik csak robusta?

kavegourmet_webaruhaz_arabica_vagy_robusta

Arabica és Robusta: a kávé két nagy családja

 

A kávé az kávé, mondja az, aki még soha nem kóstolta meg egymás után mind a két típust. A kávé az kávé, de nem mindegy, hogy milyen!

Az Arabica és a Robusta az két különböző kávéfajta. Éppen úgy, ahogyan a Jonathán és a Golden alma más ízű, más színű és másra alkalmas, így van ez a kávékkal is.

A kettő közül az Arabica kávé a drágább. Ez annak is köszönhető, hogy az ínyencek inkább ezt fogyasztják, s éppen ezért sokkal többen keresik, sokkal többet vásárolnak belőle. A szakértők már kongatják is a vészharangot: az Arabica kávéból évente legalább 4 millió zsákkal kevesebb terem a világon összesen, mint amennyire a lelkes kávéfogyasztóknak szükségük lenne.

A kávé lelkes hívei leginkább ezt a típust fogyasztják. A világon évente úgy 140-150 millió zsák kávébab fogy el, ennek kétharmadát adja az Arabica. Kényes növény, csak egészen ritka körülmények között érzi jól magát. Trópusi égöv kell neki, lehetőleg vulkanikus talajjal, s nagy tengerszint feletti magassággal. Ezer-kétezer méter alatt nem érdemes a termesztésnek nekiállni. Nem csoda, hogy a fő termőterületei a dél-amerikai vidékek. A legfőbb termőterületet jelentő Brazíliát és Kolumbiát viszont évek óta szárazság és gazdasági válság is sújtja. Ezek együtt okozzák, hogy egyre kisebb a termőterület, kevesebb a termés. Az Arabica így egészen biztosan drágulni fog, s egy-két évtizeden belül elég kevés is lesz belőle.

A vetélytárs a Robusta kávécserje igénytelenebb, jobban tűri a hőséget, a szárazságot, így könnyebb termeszteni. Mivel több van belőle és kisebb is rá az igény, ezért sokkal olcsóbb, mint hegyvidéki társa.

 

Mitől más az Arabica és a Robusta?

 A növény eltérő viselkedése, eltérő igényei természetesen eltérő ízeket jelentenek. Az Arabica kávéknak két fontos jellegzetességük van: kisebb a koffeintartalmuk ésgazdagabb az ízviláguk. A tiszta Arabica termőhelytől, a kávécseresznyék feldolgozási módjától és természetesen a pörköléstől függően rendkívül sokféle aromával tudnak megajándékozni minket. 

A Robusta magasabb koffeintartalmmú, és vastagabb és testesebb és jobbára keserűbb kávét ad. 

 

Különleges kávék: Arabica és Robusta keveréke

 Az igazán különleges ízű italok soha nem az egyik vagy a másik típusba tartozó kávéból készülnek. Tiszta Arabica kávét és  tiszta Robustát is találhatsz a boltokban, persze azt ritkán emelik ki hogy 100% robustát tartalmaz. A különleges termékek pedig az Arabica és Robusta kávék egyedi keverékéből születnek. Szinte minden márkának vannak keverékei, amit kávés szakzsargonban blend-nek hívnak. Az elkészült blendben az arabika biztosítja a kellemes ízvilágot, a robusta pedig mefűszerezi a testességével.

Ezt hasonlóképpen kell elképzelni, mint a borok világában a cuvée-t.  A Cartapani Espresso Casa szemes kávé 1000g például dél-amerikai Arabica és ázsiai Robusta keveréke. A két eltérő adottságú kávét külön-külön pörkölik, majd pörkölés után keverik a megadott recept szerint. 

 

Kávégourmet

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();