"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Kotyogós kávéfőző: a kávé, ahogy mindenki ismeri

2016.01.05 21:38

Kotyogós kávéfőző: a kávé, ahogy mindenki ismeri

Ha Magyarországon élsz és idősebb vagy 30 évesnél, akkor fogadni mernék, hogy az első találkozást a kávéval számodra is a kotyogós kávé élménye jelentette. A kávé, ahogy mindenki ismeri: nálunk ez a kotyogós.

 kotyogós kávéfőző

 

Vannak tárgyak, melyeknek a formája elérte azt a tökéletességet, amit a funkciója megkíván. Ez abból vehető észre, hogy a tárgy formája, kivitelezése, de még szinte a színei is változatlanok maradnak hosszú évtizedeken keresztül. Nos, a kotyogós kávéfőző egy ilyen eszköz. Nézz csak körül a konyhában: nagyanyáink ideje óta szinte minden eszköz megváltozott. Ott az indukciós tűzhely, a kotyogós kávéfőzőmikrosütő, turmixgép, kenyérsütő, egyéb konyhagépek hada, meg a kotyogós kávéfőző a legtöbb konyhában.Mi változott? Ötven éve alumíniumból öntötték, aztán rozsdamentes acélból, ma meg a szivárvány minden színében kapható, sőt, van még elektromos változata is. Na de a formája és a működési elve pontosan ugyanaz, mint fél évszázaddal ezelőtt.

A ma kapható piros színű, 3 személyes kotyogós kávéfőző éppen úgy működik, mint az első darabok a 30-es évek Olaszországában.

 

 

A kotyogós kávé forradalma

Ez a mindennapi kis eszköz valóságos forradalmat hozott a kávékultúrában az 1930-es évek elején. Ez volt az első olyan eszköz, mely a háztartások számára is olcsón elérhetővé tette a kiszámíthatóan jó minőségű kávé készítését. S mivel megnyílt az egyszerű otthoni kávéfőzés előtt is az út, a profi technikának is meg kellet újulnia. Valamit a kávéházaknak is ki kellett találniuk, ha nem akarták, hogy vendégeik otthon maradjanak és élvezzék az otthon főzött kávé illatát.

 

Hogyan működik a kotyogós?

Erőteljes ízű, enyhén zaccos kávé a kotyogós. Az így főzött kávé ízében kicsivel gyengébb, mint amit a presszókban felszolgálnak. Ez annak köszönhető, hogy kisebb nyomáson működik. A kotyogós nagyjából 1,5 bar nyomással préseli át a forró a kávétölcséren.

 

Ebben a kávéfőzőben a víz alulra kerül, fölé egy tölcsér alakú tartóba a kávé. A zárt helyen melegedő víz nem forr fel 100 fokon. Nyomása egyre nő, s közben nagyjából 120 fokra melegszik fel. Ekkor a gőz nyomása a forró vizet átpréseli a fölötte elhelyezett kávérétegen, majd egy csövön keresztül a kiöntőbe kerül.

 

Mi adja a kotyogó hangot?

 A csőben, amin keresztül a kávé kifolyik, van egy súly. Ezt a feltörő forró folyadék felemeli, így a kávé ki tud folyni. Egy-egy adag, egy „löketnyi” kávé után a súly visszaesik, elzárja a csövet. Bent így megmarad a nagyobb nyomás, amitől jobb minőségű lesz az ital. A súly le-fel mozgása adja a jellegzetes hangot, amiről a kotyogó a nevét kapta.

 

Ezt az ügyes kis szerkezetet egyébként nem mindenütt hívják kotyogónak, ez csak magyar szokás. Eredeti, olasz neve a Mokka Express volt, s sok helyen ma is így nevezik, vagy egyszerűsítve Mokkának. Nálunk nem ez a név lett megszokott, hanem a jellegzetes kotyogó hangjáról kapta barátságos nevét ez a családi kis kávéfőző. Bár napjainkban ezt a súlyt többnyire már nem építik be a kotyogókba, ezért ezt a jellegzetes hangot sem hallhatjuk.

 

Milyen kávét válassz kotyogóshoz?

 A kávé fajtájának a kiválasztása teljes egészében rajtad múlik, a presszókávéhoz ajánlott fajták alkalmasak a kotyogós főzőkhöz is. Amire viszont mindig ügyelj: csak közepesen, vagy annál kisebb mértékben őrölt kávét használj, semmiképpen se tölts finomra őrölt kávét a kotyogósba. A gőzt itt nem szivattyú juttatja át a kávén, csak a saját nyomása. A túl finom őrlemény inkább eltömi a kávéfőzőt, s a víz kénytelen lesz a túlnyomás levezetésére szolgáló szelepen távozni. Abból már nem lesz jó kávé. Ezért érdemes inkább durvábbra őrölt kávét használni.  

 

Még egy tipp a tökéletes kotyogós kávéhoz

 A kotyogós kávét látszólag egyszerű feldobni. Családi ebédek során az utolsó fogást követően, a mosogatás előtt a háziasszony egy pillanat alatt tűzhelyre teszi az előre bekészített kávét és már főzi is. Hoppá! Itt van az a pont amin érdemes egy kicsit javítani a sokkal simább, finomabb végeredmény érdekében.

 

A kotyogós kávét éppen ez az előre bekészítés ronthatja el. Az előre bekészített kávé  elveszti az ízét, mire a forró gőz átjárná. Aztán a tűzhelyre kerül, ahol a kávéfőző alumínium fala pillanatok alatt felmelegszik, s égeti a kávét. A bekészített hideg víz viszont csak lassan melegszik fel. Túl lassan, így nem tudja megakadályozni a kávé megégését. Mi a megoldás? Ne készítsd be előre a kávét, s tegyél mindig meleg vizet a főzőbe. A víz így gyorsan felforr, a kávé nem ég meg, s nem tölt túl sok időt sem az előre bekészített főzőben. Próbáld ki, egészen más lesz az íze! 

 

Kávégourmet

 

 

 

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();