"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Koffeinmentes kávé

2016.01.10 18:12

Koffeinmentes kávé

Miért isszuk a kávét? Többnyire azért, hogy felfrissüljünk tőle, hogy élénkítsen, felébresszen reggel. És mi lenne, ha csak az íze, a kávézás öröme miatt innánk, s nem várnák tőle semmilyen extra élettani hatást?

Koffeinmentes kávé_kavegourmet.hu

 

 

A koffeinnek köszönhető frissítő hatás ma hozzátartozik a kávé lényegéhez. Azért isszuk, hogy felpörgessen, hogy élénkítsen. Erre alapoznak a kávéreklámok is, ez a legfontosabb tulajdonsága.  Pedig ez a felpörgető hatás nem is önmagában a kávénak, hanem a benne található koffeinnek köszönhető. Vajon mi maradna a kávézás élményéből, ha nem lenne koffein a kávéban? Vajon megváltozna a kávékultúra, ha nem kellene visszafogni magunkat, ha nem kellene a napi 2-3 kávénál többet már az egészségtelen fogyasztás kategóriájába sorolni?

 

Furcsa korban élünk. Divatosak az alkoholmentes italok, a cukormentes édesítők, a szénhidrátmentes péksütemények, s talán még a húsmentes virsliért sem kell sokat kutakodnunk az áruházak pultjainál. Miért éppen a koffein lenne kivétel az össznépi mentesítés alól?

 

A koffein egy erős élettani hatású anyag, egyáltalán nem csoda, hogy a célkeresztbe került. Egyes orvosok, kutatók szívük szerint kategorikusan tiltanák. Ahogy mondják: függőséget okoz, növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, egyértelműen káros, szinte tiltandó anyag. A megengedőbben fogalmazók szerint egyáltalán nem okoz gondot napi 1-2 csésze koffeines kávé elfogyasztása, a probléma csak a 4-5 csészés mennyiség fogyasztása felett jelentkezik.

 

Mindenestere a koffeinmentes kávé létezésének köszönhetően a kávézás élményéről azoknak sem kell lemondaniuk, akik szeretnék ezt a rizikófaktort kikapcsolni az életükből. Nézzük, mi is az a koffeinmentes kávé!

 

Mi az a koffeinmentes kávé?

Először is: nincs is olyan, hogy koffeinmentes kávé. Valamennyi koffeint még a mentesnek kikiáltott italok is tartalmaznak. Erre szabványok is vannak. Magyarországon, Európában nagyon alacsony a tűréshatár. A koffeinmennyiség mindössze a teljes tömeg 0,1 százaléka lehet. Amerikában ennél többet engednek, még a 3 százalékos koffeintartalmú kávét is „mentesnek” lehet nevezni a boltokban.

 

Bár a koffeinnek  önmagában nincs íze,  a koffeinmentes kávé sokak szerint mégis gyengébb ízélményt nyújt, mint a hagyományos változat. Mi lehet ennek az oka? A koffeinmentes kávét vajon gyengébb minőségű alapanyagból készítik? Vagy a koffeinmentesítéssel együtt valami más is távozik a kávészemekből? Valószínűleg mindkét lehetőség igaz.

 

Vannak olyan kávéfajták is, melyek az átlagosnál sokkal kevesebb koffeint tartalmaznak. Egyes arabika kávékban fele annyi a koffein, mint a legtöbb robustában. A koffeintartalom csökkentésének a legegyszerűbb módja, ha a keveréket főleg ilyen fajtákból állítják össze. Az ismeretlen ízt ebben az esetben nem a koffeintartalom csökkentése, ha nem a nem megszokott ízvilágú kávé fogyasztása okozza.

 

Persze könnyen lehet, hogy a másik magyarázat is helytálló sok esetben. A kávé a kutatók szerint több mint 400 olyan vegyi anyagot tartalmaz, melyeknek hatása van az ízvilág kialakulására. Ezek közül mindössze egyet – a koffeint – kell egy elég bonyolult vegyi eljárás során eltávolítani. Könnyen lehet, hogy a koffeinmentesítés más anyagot is „magával visz”, s ez által jelentősen megváltoztatja az ital ízét.

 

Miért más a koffeinmentes kávé?

Ha szerencsénk van, akkor a pörkölt kávéval még szemes formájában találkozunk először.  A koffeinmentes kávé viszont ebben a formájában soha nem kerülhet elénk. A koffeint nem lehet úgy kivonni a kávészemekből, hogy azok érintetlenek maradjanak. Ezt a kávét tehát mindenképpen őrölve kapjuk, ami sokak szerint már eleve csökkenti az ízélményt.

 

Az őrölt kávé  gyorsan elveszíti az aromáját. Ahol a kávé gyorsan fogy, ott ez nem jelent nagy problémát, hiszen gyorsan elkészítik az előre megőrölt mennyiséget. A koffeinmentes kávéra ez azonban nem mindig igaz, hiszen abból jóval kevesebb fogy. A felbontott csomag néha hetek múlva is ott áll a polcon, amikor már csak nyomokban emlékeztet eredeti ízére. Az azonos kávéból készülő, frissen felbontott koffeines és koffeinmentes változatokat nem lehetne egymástól megkülönböztetni, hiszen a kivont koffeinnak nincs íze.

Tipp: ha koffeinmentes kávét vásárolsz, keresd a lehető legkisebb csomagolási egységet. Minél kevesebb kávé álljon feleslegesen felbontva heteken keresztül. Ha nagyon ritkán kell akkor a POD a jó megoldás de csak ha karos géped van, mert az ebben lévő kávét finomra őrlik. Ha nincs a géphez POD-os betét az sem probléma, csak tépd fel a podot, és már hozzá is jutottál 7 gramm finomra őrölt kávéhoz.

 

 

Koffeinmentes kávéból is van választék

A koffeinmentes kávé korábban a boltokban is a sor végére szorult, mint az üdítők diabetikus változatai. Ezt is besorolták azok közé a termékek köz, melyeket csak a betegek fogyasztanak, akik valamiért nem ihatnak az „igazi” kávéból. Ma ez már nincs így. Jobb helyeken koffeinmentesből is közel olyan bőséges a választék, mint a hagyományos kávéból. Miért is ne lenne? Azért, mert kivonnak belőle egy vegyi anyagot, még ennek a kávénak is léteznek különböző helyen termett, különböző tulajdonságokkal rendelkező, más-más ízű változatai. Csak nem mindenhol kapható.

 

A Kávégourmet webáruházban több féle koffeinmentes kávé közül is választhatsz. A Mokasol koffeinmentes kávé Mexikóból származik, ez egy illatos, szinte gyümölcsös ízű, kellemes italt ad. A Cartapani koffeinmentes kávéja erőteljesebb ízű, és 250 grammos csomagolásban kapható. Koffeintartalmuk az európai előírásnak megfelelően 0,1 százalék alatti, így bármikor, bármely napszakban nyugodtan fogyaszthatók. A teljes kínálatért klikk ide.

 

Kávégourmet

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();