"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Kávépárna: a kávéfőzés legegyszerűbb módja

2016.01.21 21:55

Kávépárna: a kávéfőzés legegyszerűbb módja, avagy mi is az a POD?

 

Egy jó kávé készítése odafigyelést és pontosságot kíván. Nagyon is számít, hogy mennyi kávét teszünk a főzőbe egy adag ital készítéséhez, s az sem mindegy, hogy mennyi és milyen hőfokú vízzel forrázzuk le a bekészített kávét. A tökéletes eredmény állandóságot és pontosságot kíván, a párnás kávéfőzők pedig pont ezt a két nagy előnyt nyújtják a fogyasztóknak.

Kávépod ESE pod

 

Egy jó kávé elkészítéséhez pontosan 7 gramm őrleményre van szükség. Persze otthon a konyhában senki nem méregeti patikai mérlegen a megfelelő mennyiséget. Így a kávé egyszer gyengébb, máskor erősebb, attól függően, hogy mennyire sikerült megpúpozni a porciózáshoz használt kiskanalat. És jajj, ha egyszer elveszik az évek óta használt kanál, oda a hiteles mérőeszköz!

A kávékedvelő kényelmét segíti minden olyan eszköz, ami a konyhában az állandóságot tudja biztosítani. Egy ideális kávéfőző beállítja az ideális mennyiségű vizet, hozzá az ideális mennyiségű kávét, amit az ideális hőfokon és ideális nyomással fog lefőzni. A végeredmény így már nem attól függ, hogy ki mennyire púpozta meg a kiskanalat.

 

A kávépárna az emberi hibát akarja kiküszöbölni

Bizony, a kávéfőzésben a legnagyobb hibalehetőséget maga a kávéfőző ember szolgáltatja. Egy apró kézmozdulat tönkreteheti a legjobb kávé élményét is. Nem csoda, hogy az otthoni kávékészítésre figyelő gyártók felfedezték maguknak ezt a területet, s megpróbáltak olyan gépet készíteni, ami ki tudja küszöbölni az emberi hibákat. Így született meg tulajdonképpen a ma is használt párnás kávé eredeti szabványa.

 

E.S.E. pod, az eredeti kávépárna

Ma általában kétféle kávépárnát forgalmaznak. Ez a két típus egymással nem felcserélhető, mert méretkülönbség is van közöttük és más kicsit az elkészítés módja is.

Az E.S.E. pod az eredeti kávépárna. Története jó 40 évre tekint vissza, a 70-es évek eleje óta gyártják. Az E.S.E. egy mozaikszó, az angol Easy Serving Espresso kifejezésből. Ezek pontosan 4,4 cm átmérőjű párnácskák, melyek 7 gr, előre megőrölt kávét tartalmaznak tömörítve. A kávét a teafilterhez hasonló tasakba töltik. Az ilyen rendszerű kávégépek aztán 9 bar nyomással főzik le ezeket a párnákat, erős, zamatos feketét – bocsánat: eszpresszót – adva végeredményül.

Az E.S.E. rendszerű párnáknál olcsóbb, de gyengébb kávét is ad a másik rendszerű kávépárna. Nálunk ma ez a népszerűbb, a legtöbb boltban ezzel a típussal lehet találkozni. Ezek a párnák nagyobbak, 6 cm az átmérőjük, nem pedig 4. A méreténél is lényegesebb különbség, hogy a kávé nincs benne tömörítve. A főzéshez így kisebb nyomás kell, ezek a rendszerű gépek 9 helyett mindössze 1 bar nyomással dolgoznak. A lefőzött kávé gyengébb lesz.

 

A kávépárna előnyei

A párnás kávéfőzőknek a legnagyobb előnyük tényleg az állandóság. Egységes minőséget tudnak szolgáltatni, kiküszöbölik az egyéni különbségeket. Az őrlemény mindig egyforma mennyiségű, a víz ugyanolyan forró és állandó nyomású. A termék ugyanakkor környezetbarát is, szemben például a műanyag-hegyeket maguk mögött hagyó kapszulákkal. A kávépárnák borítása lebomlik, a kávézaccal együtt komposztálható.

A kávépárnát a gyártók vagy egyesével, vagy viszonylag kis adagokba csomagolják. Annyira friss persze nem lesz, mintha közvetlenül a főzés előtt őrölnék meg a kávét, de a jól záródó csomagolás sokáig frissen tartja az árut. Az egyesével csomagolt podok a legjobbak ebből a szempontból, hiszen a kávé csak akkor fog a levegővel érintkezni, amikor a főzőbe kerül. Így nem veszít az erejéből.

 

A kávépárna változatossá is teszi a kávézást

Podokat több szakboltban – így a kávégourmet webáruházban is – akár egyesével is lehet vásárolni. Nincs akadálya annak, hogy a változatosságot keresve több különböző ízt is kipróbáljunk. Nem kell fél kiló kávét megvenni egy csésze lefőzéséért.

 

Kávé podAkinek E.S.E. szabványú podos kávéfőzője van, érdemes kipróbálnia egy valódi különlegességet: a Mokasol Biologico bio kávé pod 100% arabica kávét tartalmaz, ennek megfelelően íze kevésbé keserű. Ez a termék biokávé, ami azt jelenti, hogy ökológiailag ellenőrzött gazdaságból származik.

 

Amigos extra bar kávé pod

 

A karakteresebb ízek kedvelőinek Amigos Extra Bar márkájú kávépárnát ajánlunk, 80% arabica-tartalommal. Aki a koffein hatását nem szeretné élvezni annak  ajánljuk a koffeinmentes POD-okat.

 

Kávégourmet

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();