"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Olaszpresszo.hu - Mokasol E.S.E. podok - kávéteszt

2016.02.22 20:39

Olaszpresszo.hu - Mokasol E.S.E. podok - kávéteszt

A kávét kedvelő ember mindig bajban van egy kicsit amikor egy új márkára, vagy egy már ismert márkának új termékére talál egy webáruházban. Ha egy boltban történik mindez akkor még annyit megtehetünk hogy finoman vallatni kezdjük a csomagot. A szelepes csomagolású kávéknál, a zacskót óvatosan megnyomva ki tudunk préselni egy kis illatot, mely némi támpontként szolgál a benne lévő kávébabbal kapcsolatosan.

Egy kávé webshopban, csak a leírásra hagyatkozhatunk. Emiatt gondoltuk azt hogy tőlünk független szakemberrel kóstoltatjuk meg termékeinket. Így született az alábbi cikk, amit ezúton is köszönünk az Olaszpresszo.hu-nak. Ajánlom ezt a weboldalt mindazoknak, akik szívesen olvasnak kávégépekről, a tökéletes presszókávé készítésének rejtelmeiről, valamint sok más kávés érdekességről.

Mokasol E.S.E. podok tesztje

MOKASOL E.S.E POD-ok

Két különleges E.S.E. POD-ot hoztam a mai kávé teszt írásomba, melyek egy kis pörkölő üzemből, a MOKASOL-tól származnak. A cég filozófiája az extrém odafigyelés és minőségbiztosítás egészen az ültetvények kiválasztásától odáig, míg megtörténik a csomagolás és szállítás.

Sokszor olvasni a bevezetőmben írtakhoz hasonlót egy-egy cég ismertetőjénél, de sokaknál ez szerintem csak marketing, mert a termékeknél nem érződik mindez. Az, hogy ez a MOKASOL esetében az extrém odafigyelés pontosan mit is takar, ebből az írásból nem fog kiderülni ugyan, de az eredményeik azt mutatják, hogy jó úton haladnak és érdemes megismerkedni velük.

 

MOKASOL Espresso Arabica

A Mokasol Arabica keveréke az internetes források szerint 95%-ban tartalmaz minőségi arabica kávét Guatemala, Nicaragua, Java, Brazília, Kolumbia és India termőterületeiről. Az arabica részt 5% csúcsminőségű robusta egészíti ki, mely Indiából és Kamerunból érkezik.

A csomagolás minőségi, vastag alu tasak, mely a cég címerét ábrázolja.

Mokasol Espresso arabica kávépod

 

A csapolás nagyon szépen, lassan indult és a végéig egyenletesen megmaradt. Talán finomabbra van őrölve, mint más POD-ok, de itt most nagyon jól lehetett dolgozni hosszabb csapolási időkkel, ami személy szerint nekem nagyon tetszik. Végeredményben egy viszonylag világos italt kaptam, vékony, de kiváló, finom szerkezetű crema-val, ami buborékoktól teljesen mentesre sikerült. Kiváló testtel rendelkezett, élénk savakkal, enyhe gyümölcsösséggel (egy leheletnyi érett almára emlékeztetett), ami nem feltétlen jellemző minden olasz kávéra. De ez világos pörkölésű, magas minőségű, modern blend. Finom, kifejezetten. Több beállítással próbáltam, magasabb hőmérsékleten mutatta meg igazán erényeit. (Én ezt a termosztát cseréjével oldottam meg.) Alacsonyabb hőfokon vékonyabb lett az ital, de 95-98 fokon szuper. Nagyon tetszett ebben a kávéban, hogy semmi bántót nem találtam benne. Egyáltalán nem volt keserű (sőt, inkább édesnek mondanám), nem volt savanykás sem, olyan “nyugis” volt az egész, élvezet volt fogyasztani.

Mokasol Espresso arabica kávé

 

 

MOKASOL Decaffeinato

A leírás igen jó dolgokat ígér ezzel a kávéval kapcsolatban, mert az ehhez felhasznált alapanyagok apró ültetvényekről, Mexikóból, nagy tengerszint feletti magasságokból származnak (Oaxaca, Veracruz and Chiapas).

A csomagolás hasonló az arabica-nál megismerthez:

Mokasol Decaffeinato E.S.E. kávépod

 

Szintén lassabb lefolyással indult már az elején is, mint az átlag. Enyhén szőkült a végére (kevésbé, mint az arabica). Sokkal sötétebb crema-t kaptam, mintázata POD-hoz képest brutál jó. Testes ital ez is.

Intenzívebb pörkölés lehet, mint az arabica, nagyon markáns karakterű kávé. Vibráló savak és egy pici fanyarság is jön (szerencsére a jobb fajtából, ami vicces, de ízlik, jól esik). Ízében domináns a kakaó, háttérben megbújó aszalt gyümölccsel, mely sokáig megmarad a szánkban.  Ezzel a kis fanyarsággal és az egész karakterével igazán egyedire sikerült. Ez valakinek vagy ízlik majd, vagy épp nem (akik nem szeretik a fanyar ízeket, talán ne ezt válasszák). De az biztos, hogy nem egy átlag-blend.

Mokasol decaffeinato kávé

 

Kiváló minőség ez a kávé is. Mint tudjátok a korábbi tesztekből, nem vagyok egy nagy decaff rajongó, de ez a kávé annyira egyedi ízvilág, hogy én bizony be fogom vállalni időnként estére.

 

Összesítés

A két MOKASOL POD-ban két teljesen eltérő karakterű kávét ismertem meg, a maga nemében mindkettő különlegesség. Eltérő értékeket és jegyeket mutattak, nagyon magas minőség mellett. Egyáltalán nem unalmas keverékek és nekem személy szerint mindkettő ízlett (igen, le is írom: még a decaff is). Alacsony koffeintartalmuk miatt elsősorban délutáni-esti italnak választanám őket.  Jelenleg pillanatban (2016.02.18) ezek a POD-ok 70 Ft-os áron érhetők el a https://www.kavegourmet.hu/ webáruházban. A minőséget tekintve ez kiváló ár/érték.

 

A cikk forrása: Olaszpresszo.hu

 

Mindkét kávé megtalálható webshopunkban szemes és kotyogóhoz őrölt változatban is.

Mokasol Arabica szemes kávé 1000g

Mokasol Arabica őrölt kávé 250g

Mokasol koffeinmentes szemes kávé 1000g

Mokasol koffeinmentes őrölt kávé 250g

 

Kávégourmet.hu

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();