"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Hosszú kávé, filteres kávé

2016.03.19 08:23

Hosszú kávé, filteres kávé

Valószínű, hogy a McDonald’s érkezése előtt nem sokan tudták Magyarországon, hogy mi is az a hosszú kávé. Aki kávét ivott, az a méregerős presszókávét, vagy az éppen akkoriban divatossá váló tejszínhabos „kapucsinót” fogyasztotta. A kis csésze helyett bögrében kínált, nagy mennyiségben is fogyasztható kávét a nyolcvanas évekig leginkább csak az amerikai filmekből ismertük itthon, mint az éjszakába nyúló rendőrségi megfigyelése kötelező kellékét.

Hosszú kávé, filteres kávé

Bár a hosszú kávé térhódítása valóban valamikor a nyolcvanas évek végén kezdődött Magyarországon, egy jó évtizednek el kellett még telnie ahhoz, hogy a presszógépek kezelői megismerjék az új találmányt. Emlékszem, a kétezres évek elején, egy divatos tóparti fürdőhelyen még nagy szemeket meresztett rám a pincérlány, mikor hosszú kávét kértem az ott elegánsnak számító étteremben. A végeredményről talán jobb lenne nem beszélni: kaptam egy sima presszókávét extra adag hideg tejjel higítva.

A hosszú kávé valójában kétféle kávé

Magyarországon valójában kétféle kávét is hosszú kávénak hívunk, bár az amerikai és a németes verzió teljesen más elkészítési módot takar.

Amerikai kávé

Valójában, amit az amerikai filmekben látunk nagy mennyiségben, termoszból fogyasztani, az az igazi hosszú kávé. A lényege, hogy normál presszógépen, nagy nyomáson, hagyományos módon lefőzik a kávét, majd a végeredményt jó sok forró vízzel felengedik. Testesebb, erősebb változata, ha eleve a főzés is kétszer annyi ideig tart, s dupla mennyiségű vizet használnak fel hozzá.

A hosszú kávé persze európai értelemben egészen más, mint az óceán túloldalán. Nálunk a „hosszú” az nagyjából dupla vízmennyiséget takar, nem engedünk fel termosznyi vízzel egy csészényi kávét.

Német kávé, filteres kávé

Hosszú kávénak mondjuk itthon a kávé németes változatát, a filteres csepegtetéssel főzött italt is. Aki hosszú kávét iszik otthon, valószínűleg legtöbbször ezt a változatot kedveli. Ennek az eltérő főzési mód a lényege: a kávét nem nagy nyomással préselik át az őrleményen, hanem lassan csepegtetik, áztatják.

Az igazi kávészakértők persze nem használnak filteres kávéfőzőket, melyek néhány perc alatt maguktól átcsepegtetik a forró vizet a bekészített kávén. A kávéfőzés odafigyelést igénylő kézi munka, s ez alól nem lehet kivétel a filteres főzés sem.

A kávét főző barista előbb átöblíti egy pohár forró vízzel magát a filtert, hogy a kávé előszőr kioldódó ízanyagai ne "ragadjanak" bele a papírba. 

A csészénként 1-2 kanál kávé bekészítése után a forró de nem lobogó víz felét öntjük rá az őrleményre. Éppen csak annyit, hogy az egész átnedvesedjen, az ízek oldódni kezdjenek. Várunk egy fél percet, s csak ezt követően öntjük rá a többi forró vizet is lassan, körbe-körbe, hogy mindenütt kioldja az ízeket az őrleményből. Egy csésze kávé elkészítése tartson nagyjából 3 percig. Az így elkészített hosszú kávé nem kíván semmilyen ízesítést.

A filteres kávéfőzés lényeges pontja az idő. Ha túl sokáig tart, akkor nemkívánatos ízanyagok is kioldódnak, kilúgozódnak a kávéból, így az ital keserű, élvezhetetlen lesz. Hasonló eredményre vezet, ha túl finomra őrölt kávét használunk a filteres főzéshez. A nagyon finom kávészemcsék eltömítik a szűrőpapírt, így a kávé szintén a kaelleténél lassabban szivárog át rajta. Az eredmény ugyanaz lesz: „túlfőzött”, kilúgozott, keserű ital. A filteres készítéshez - mint minden esetben - a frissen őrölt kávé a legjobb alapanyag egy igazán zamatos kávéitalhoz. Ha őrölt kávét veszünk akkor ajánlott a kevésbé finomra darált, jó minőségű kávé választása, mint például a 100% arabica kávéból válogatott Mokasol Organic bio őrölt kávékülönlegesség. Ezt a közepes koffeintartalmú kiváló kávét közepes őrlése miatt kifejezetten ajánljuk filteres kávé elkészítéséhez is.  

Kávégourmet

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();