Amigos Qualita Rossa kávéteszt - Olaszpresszo.hu
Újabb Amigos kávét küldtünk megmérettetésre, és nem kellett csalódnunk. Az Amigos Qualitá Rossa, megállja a helyét a tisztán robusztából készült kávék között.
"Aki teheti, mindenképpen próbálja ki, hogy mit is tud adni egy, a legkiválóbb alapanyagokból összeállított, de tisztán robusta keverék"
De nem akarom lelőni a poént, jöjjön a cikk.
Amigos Qualitá Rossa szemes kávé teszt - Olaszpresszó.hu
A következő tesztben szintén egy Amigos kávét szeretnék bemutatni (tervben van az Amigos teljes hazai szemeskávé-választékának végigkóstolása). 100% robusta, a legutóbb próbált Qualita Extra Bar “csak” 95% volt. Végképp nem nevezhető gyakorinak, hogy egy cég kínálatában több termék is szerepeljen ilyen magas robusta tartalommal. Kiváncsi voltam, miben lesz más.
Amigos Qualitá Rossa
A termék az alábbi csomagolásban érkezik:
Nagyon aprócska szemek, amik szép egységes méretűek, gömbölyűek. Elhanyagolható mennyiségű tört szemet látni, vizuálisan kiváló minőség. Ez egy robusta keverék, ami vélhetően magas koffeintartalmú lesz. A Koffein erősen keserű ízű vegyület, ami az intenzív pörköléssel együtt talán még több keserűt hozna a csészébe, lehet pont ezért enyhén világosabbra pörkölték, mint az átlag olasz kávékat.
Csapolás
Nagyon testes, vastag folyam távozik a kifolyóból, ami a sok crema miatt "fulladozik" rendesen.A csíkozottság a csapolás elején szépen megjelenik, majd a sötét tónusok átváltanak aranybarna/mogyoró színekbe. Kb a 25s utolsó harmadában kezd intenzíven szőkülni.
Bevallom, én ilyenkor nem feltétlen várom meg a 25s-t. Ha nagyon világosodik az ital, lekapcsolom, olyan 21-22s környékén. De itt az oldalon a fotózáshoz hagytam végig a folyamatot. A végeredménybn kapott crema igen vastag és tartós.
Kóstolás
A korábban tesztelt, szintén 100% robusta keverékhez képest ez most jelentősen más. Összefoglalva amaz visszafogott savakkal és édeskésséggel lepett meg, itt most egy gyökeresen eltérő italt kapunk. Nagyon erőteljes a savak. Aki kedveli a savanykásabb, élénkebb kávékat, nyerő lehet. Ízekben is komplexebb (bár tény, ez most jelentősen frissebb pörkölés, ami sokat számít). Fűszeres, pörkölt magvas keserűcsokoládé. A fűszerességére érdekes, fás illatok jönnek, amik kicsit becsapósak, mintha a kávéban is érezném, de inkább csak az orrom jelzi. A pörkölés ugyan világos, de gyümölcsösség nem fedezhető fel, az olasz csokis-karamelles vonalhoz tartozik.
Ajánlás
Abszolút reggeli kávé. Óriási adag koffeint tartalmaz, rendesen fel tud pörgetni. Tejes italokban is tetszett. Mivel 100% robusta, nem mondanám rá, hogy klasszikus, inkább különlegesség. Aki teheti, mindenképpen próbálja ki, hogy mit is tud adni egy, a legkiválóbb alapanyagokból összeállított, de tisztán robusta keverék. Számomra érdekes élmény volt és kifejezetten szerettem. A kávégourmet webáruházból rendelhető ITT.
A cikk forrása: Olaszpresszo.hu
Kávégourmet