"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Amigos Qualita Bar kávéteszt- Olaszpresszo.hu

2016.06.06 21:47

Amigos Qualita Bar kávéteszt, az alapkávé - Olaszpresszo.hu

 

Alapkávé. Hallottad már ezt a kifejezést? Mi lehet ez, mit tud egy alapkávé?

A borhoz hasonlítva az alapkávé olyan, mint egy jó asztali bor. Hibátlan, jólesik meginni belőle egy-két pohárral, fröccsnek is jó. Viszont nem várhatunk tőle nagyon különleges zamatokat, illatokat. De azért szeretjük, a mindennapokra tökéletes, és nem utolsósorban kedvező az ára. Egy jó iparos, pontosabban borászmunka.

Az alapkávé...na de ezt már inkább az Olaszpresszo.hu írásából érdemes megtudni.

Amigos – Qualità Bar kávéteszt

Amigos – Qualita Bar - kávéteszt

 

Utolsó Amigos kávé tesztelés – egyelőre. Nem is tudom, miért hagytam utoljára. ha egy “sorozatot” tesztelek, általában a legolcsóbb terméktől haladok a drágább felé, mert az ár általában tükrözi a minőséget és így lehet egyfajta fejlődést megfigyelni.

A Qualita Bar esetében ezt most nem tartottam be, túlságosan kíváncsi voltam a fekete csomagolású Extra Bar-ra. Az esetünkben a Qualita Bar ára pont a fele a Extra Bar-nak a kavegourmet.hu webáruházban, ami jelentős különbségnek mondható. (Jelen pillanatban 2 490 Ft.) Nagyon nem lövök mellé, ha azt mondom: ez a kávé kifejezetten olcsó. De ez is egy érdekes teszt lehet, hogy vajon milyen eredményt ad egy alacsonyan árazott kávé, amit az Amigos készít. Azt láthattuk, hogy tudnak egész jó blendeket pörkölni, így bármi lehet…

Amigos_QualitaBar_kavegourmet

A termék adatlapja szerint 80% robusta, 20% arabica keverék. A szemek trópusi országokból származnak, de ennél több a marketing jellegű leíráson kívül nem derül ki.

 

A zacskót kibontva vegyes pörkölésű szemeket találni, nagyjából egyforma méretben. A szemek közepes méretűek és az eddigi Amigos kávékhoz mérten most arányaiban több tört szemet lehet találni.

Amigos_QualitaBar_kaveteszt_kavebab_kavegourmet

 

 

Sajnos nem tudja adni azt a meglepően intenzív illatot, amit az Extra Bar adott, de persze nem is kerül annyiba. Az illat alapján most még nem tudok domináns jegyeket megjelölni. Őrölve szép egységes:

Amigos_QualitaBar_kaveteszt_orlemeny_1_kavegourmet

Csapolás

 

A csapolást most a Lelit PL41TEM-el végeztem. A főbb paraméterek:

94 celsius, 14g őrlemény, 25 sec, dupla ristretto.

Mint láthatjátok 1 celsius-al alább vettem a hőmérsékletet a korábbiakhoz képest, de a PID miatt ez így volt jó szerintem. Az őrölt kávé mennyiségét viszont 2g-al megemeltem és talán pont ezért, a csapolási időt is visszatornáztam 25s-re. Intenzív szőkülés most nem jelentkezett. Teljesen szabványos értékek, szóval lehet mondani, hogy standard módon lett csapolva. Viszont ha már a Lelit-re esett a választásom, akkor elő a “Naked” karral. Gyári Lelit “Naked” kar, gyári szűrőkosár (Nem IMS, vagy Reneka, hanem sima, egyszerű kosár.)  Lássuk a sorozatot:

Amigos_QualitaBar_kaveteszt_1_kavegourmet

Amigos_QualitaBar_kaveteszt_2_kavegourmet

Amigos_QualitaBar_kaveteszt_3_kavegourmet

Amigos_QualitaBar_kaveteszt_4_kavegourmet

A végeredmény pedig vastag crema, ami egész szép textúrával rendelkezik. Tartós, a cukrot megtartaná stb. Szép, mondhatni gyönyörű:

Amigos_QualitaBar_kaveteszt_crema_2_kavegourmet

Amigos_QualitaBar_kaveteszt_crema_2_kavegourmet

Azért szerintem nem gyakran látni ilyet egy 2 500 Ft-os keveréktől.

 

Kóstolás

Nos, a látvány nem minden, egy kávét nem csak nézni kell, vajon hogy ízlik majd?

A kávé kifejezetten édeskés, ami enyhe fanyarsággal zárul. Savakban nagyon nagyon visszafogott. Éppen csak felfedezhető egy kis savasság, amolyan jelzés értékű, hogy azért van. Gyümölcsös/aszalt gyümölcsös jegyek nincsenek. Helyette kapunk kakaót -ami egyértelműen dominál- és pörkölt magvas, fás ízeket. Ez keverék a kakaó dominancia miatt nagyon jól mutathat tejes italokban is, bár én magam most nem próbáltam, de szinte 100%, hogy remek partner. Tulajdonképpen nagyon egyben van, árához viszonyítottan meglepően jó. Amolyan tisztességes alapkávé.

 

Ajánlás

 

A Qualita Bar-ban egy közepes koffeintartalommal rendelkező, alacsonyan árazott, olasz pörkölésű kávét ismertem meg. Az Amigos pörkölő egy újabb keveréke, ami megint teljesen más, mint a többi kávéjuk volt. A cég palettája meglehetősen színes. A 100% robusta-tól a 100% arabica-ig, volt már itt nálam több kávéjuk. És bár nem ez lett a kedvencem (mert az egyértelműen az Extra Bar), azért most sem csalódtam. Egy ennyire alacsony árú kávét könnyű elrontani és itt most ennek szerencsére nyoma sem volt. Kezdő otthoni baristáknak is bátran ajánlom, mert a magas robusta tartalom miatt könnyű vele látványosat csapolni, nagyon elrontani nem lehet. Hajrá Amigos!

 

 

A cikket az Olaszpresszo.hu jóvoltából közölhettük. Köszönjük!

 

Kávégourmet 

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();