"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Hamburg tiltja a kapszulás kávét

2016.02.03 21:19

Hamburg tiltja a kapszulás kávét

Friss hír, hogy a hamburgi városvezetés környezetvédelmi okokra hivatkozva hozott egy sor korlátozó rendelkezést. Például eldöntötték, hogy duplájára emelik az újrafeldolgozott papír arányát a hivatali ügyintézésben, vagy – ami minket is jobban érint – nemkívánatosnak minősítik a kapszulás kávét. Vajon miért? Miért lett ez a sokak által kedvelt kávétípus első számú közellenség egy német nagyvárosban?

Kávékapszulák

A kapszulás kávé előnyei

.

A kapszulás kávé fogyasztását két jelentős előnnyel szokták indokolni. Az egyik, hogy az egyenként csomagolt, légmentesen lezárt kapszulák megőrzik az őrölt kávé frissességét a fogyasztásig. A másik, hogy a kapszulás gépek lényegesen nagyobb nyomással főzik a kávét, mint a hagyományos kotyogók, így jobb a kávé íze, gazdagabb az aromája.

Nos, mindkét állítás igaz, csakhogy egyik sem a kapszulás gépek egyedülálló különlegessége. Az az igazság, hogy amit a kapszulás kávé tud, azt tudja a párnás kávéfőző is, csak szennyezés nélkül.

A kapszulás kávé viszont hatalmas üzlet a gyártóknak. Magyarországon egy adag kapszulás kávé 90-130 forintba kerül. A hasonlóan kényelmes kávépárna használata 40-80 forintot jelent adagonként, miközben a környezet terhelése a kapszulával ellentétben gyakorlatilag nulla. A használt kávépárna a kávézaccot borító papírral együtt komposztálható, nincs újra fel nem használható hulladék.

.

A nagy kapszulaháború

.

A kapszulás kávé terjedésében elsősorban a gyártói érdekeket kell észrevennünk. A nagy gyártók azt a stratégiát választották, hogy a gépeket elérhető áron adják, ám gondoskodnak a folyamatos újravásárlásról. Ennek érdekében a nagy cégek – Nespresso, Tchibo, - kapszulái egymással nem felcserélhetők. Mindegyik cég olyan kapszulás gépet alkotott, melybe csak az általa gyártott kapszula helyezhető bele. Más a mérete, máshol lyukasztja ki a gép, még a formája is más, mint a versenytársaké.

Utángyártott kapszulák forgalomba hozatalát sokáig erős szabadalmak tiltották. Ha egy gyártó „Nespresso-kompatibilis” kapszulát hozott forgalomba, azzal jogvédelmi pereket is kockáztatott. Nem csoda, hogy egészen a legutóbbi időkig nem is nagyon lehetett kapni a nagy gyártók gépeibe illő, „márkafüggetlen” kávékapszulákat. Ez most megtörni látszik, miután 2012-ben lejárt a Nestlé kapszulákra vonatkozó eredeti szabadalma. Néhány szupermarket például már  forgalmaz kimondottan a Nespresso gépekhez méretezett kapszulákat. Nálunk a Mokasol kapszulái kaphatók, ezek szintén a Nespresso rendszerű kávégépekhez használhatóak.

.

Mennyiért isszuk a kapszulás kávét?

 

A kapszulás kávé a legdrágább a piacon. Egy kapszula 5-7 gr kávét rejt, ez az egy adaghoz szükséges mennyiség. Ha ennek az egy kapszulának az ára 100 forint körül van, akkor a kávé kilóját több mint 14 ezer forintért vásároljuk. A nálunk kapható Mokasol kapszulás kávé 5,4 gr arabica kávét tartalmaz átlag 90 forintért, azaz 16 ezer forint feletti egy kiló minőségi kávé ára. Miközben a Mokasol arabica őrölt kávé kilója 5 ezer forint körül kapható.

.

A kávékapszula, mint szennyező

.

A kapszulás kávé legnagyobb problémája maga a kapszula. Az egyszeri kávézás élményéért újra nem hasznosítható szeméthegyet termelünk, soha le nem bomló műanyagokból. A kapszulás kávé hódításának így úgy tűnik, a környezetvédelem fog keresztbe tenni.

Azokkal az érvekkel nem lehet vitatkozni, hogy mennyire szennyező ez a kávézási mód. A gyors és kényelmes főzés érdekében adagonként keletkezik egy nem újrahasznosítható műanyag hulladék, alumínium fóliával. Kicsinek és ártalmatlannak tűnik, igaz? Csakhogy a becslések szerint például 2013-ban 8 milliárd kapszula került a szemétbe, s azóta ez a mennyiség még növekedett. Még ha újrafeldolgozható lenne is, nincs ember, aki kiürítené belőle a kávézaccot, kimosná, letisztítaná a tetejéről az alumínium fóliát, s így helyezné a szelektív hulladékgyűjtőbe. Na nem. Egy kétliteres ásványvizes flakont leviszünk a gyűjtőbe, egy ötcentis kapszulával senki sem fog maszatolni. Nem is lenne értelme, hiszen pont a kapszulás kávézás tisztaságát és egyszerűségét veszítenénk el a pepecseléssel. Igaz ez a kkor is, ha a Nespresso már nem is műanyagból gyártja, hanem teljes egészében alumíniumból – ez került most a hamburgi városvezetés célkeresztjébe is.

A német városban feketelistára kerültek mindazok a holmik, melyek életciklusuk valamely pontján jelentős környezeti terhelést jelentenek. Például ide kerültek az eldobható műanyag palackok, az eldobható tányérok, vagy a klórtartalmú tisztítószerek is.

.

Miért is isszuk a kapszulás kávét?

Jogos a kérdés: ha a kapszulás kávé drága is és szennyező is, akkor miért isszuk? Miért éri meg bárkinek is egy normál kávé árának a háromszorosát kifizetni egy rakás műanyag dobozkáért? A válasz a kényelem. A kapszulás kávé megadja a minőség érzését az otthoni kávékészítőnek. Főzhetünk egy adagos kávét, nem kell a kotyogóban egyszerre 3-4 adagot lefőzni reggel, s vagy állott kávét inni délután, vagy elpazarolni a 3 felesleges adagot. Főzhetünk gyorsan, mindig egyforma minőséget, pepecselés, darálás, zacc kiöntése nélkül. Kényelmes, tiszta, egyszerű és finom – erről a kávé jó minősége és a többnyire 15 bar körüli főzési nyomás gondoskodik. Egyáltalán nem csoda hát, hogy minden problémája ellenére töretlenül hódít a kapszulás kávé.

.

Kávégourmet 

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();