"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

A kávé íze és aromája

2016.04.10 14:47

A kávé íze és aromája

A kávé az kávéízű. Keserű, esetleg erősnek vagy gyengének mondjuk, de sokkal több fogalmat már nem használunk a jellemzésére. Őszintén szólva egy borsófőzeléket gazdagabban tudunk jellemezni, mint ezt a naponta fogyasztott, nagyon is változatos ízű italt!

Márpedig amíg nem találjuk meg a kávé leírásához használható szavainkat, addig nem nagyon csiszoljuk az ízlésünket sem. Hogyan lehetnénk kifinomult kávékedvelők, ha jellemezni sem tudjuk az italt, amit kóstolunk?

Espresso kávé

Gyermekkoromban fel sem merült, hogy a kávé ízét valahogyan szavakkal le lehetne írni. Volt persze jó kávé, meg kevésbé jó kávé. Ha a szüleimnek volt pénze, akkor Omnia kávét vettek, mert ez volt a drága. Ha kevésbé tellett rá, akkor beérték a Karavánnal is, ami néhány lépcsőfokkal lejjebb helyezkedett el a minőség kisvárosi skáláján. Na de mitől volt jobb az egyik, mint a másik? Ezt meg nem tudták volna fogalmazni. Talán az ára döntött: ami drágább, az a jobb.

Az elmúlt néhány évtizedben azért bátran túlléphettünk a Karaván-Omnia tengelyen, de a kínálat bővülését nem követte a szóhasználat ugyanilyen szintű gazdagodása. Ma sincs igazán szavunk arra, hogy mitől lesz jó a kávé, milyen jelzőkkel írhatnánk le az egyes fajták ízét, karakterét. Pedig létező fogalmak vannak bőven – egy szójegyzék például több mint 100 különböző fogalmat ír le a kávé jellegének meghatározására.

Amikor kávét kóstolunk, az ízélményünket valójában több, különböző tulajdonság együttesen határozza meg. A kávé testessége, savassága, íze dönti el, hogy mit gondolunk összességében az italról.

A kávé testessége

A kávé testessége azt jelenti, hogy mennyire sűrű hatást kelt szánkban az ital. Ellentéte, ha a kávét túl hígnak, egyenesen vizesnek érezzük. Bár a hozzáöntött tej, vagy tejszín higítja a kávét, mégis, a testességét növeljük ezzel a lépéssel, hiszen a tej és a tejszín is a víznél sűrűbb folyadék. A sűrűbb, testesebb kávét jónak, a hígat gyengébbnek ítéljük meg.

A kávé savassága

A savasság egy érdekes jelenség, mert íze nincs, mégis érezzük. A savasság egyfajta fanyarságot okoz, amikor a kávéban található egyes vegyületek reakcióba lépnek a nyálunkban található fehérjékkel. Ezt a savasságot főleg a nyelvük oldalán és hegyén érezzük, hasonlóan például a déligyümölcsök savasságához. Savasnak érezzük a narancs levét is, akkor is, ha az ital édes, nem savanyú. Hasonló savasságot érezhetünk a kávé ízlelésekor is.

Egy kávét minél erősebben pörkölnek, annál kevésbé lesz érezhető ez a savasság. Legjobban tehát az enyhén pörkölt, főleg Arabica fajtájú kávékban lesz érezhető.

A kávé íze és aromája

Az íz és aroma szavakat legtöbbször rokon értelműként használjuk, pedig mást jelentenek. Tény, hogy a kávézásban az íz és aroma elkülönítéséhez sok tapasztalatra, rengeteg jó kávé kóstolására van szükség.

Nyerskávé zsák Columbia

Ízek szempontjából a kávé nagyon sokban hasonlít a borhoz. Ahogy a bor ízét meghatározza a szőlő
fajtája, termőterülete, az adott évben sütött napfény mennyisége, úgy a kávéra is hat minden, amit a növény életét befolyásolja. A hozzáértők fajta, termőterület, évjárat alapján is megkülönböztetik a kávé ízvilágát.

Ahogy egy minőségi borkóstolón is kicsit narancsos, vagy csokoládés ízről beszélnek, úgy fedezhetők fel a kávéban is a rejtett ízlenyomatok. Nem arról van szó, hogy a kávénak cseresznyeíze lenne. De az ízekre figyelő kóstolásnál a különböző ízek összegzett élményéből könnyen lehet, hogy kiérezhető lesz egy parányi cseresznye-, vagy kakaós íz.

A kávé íze azt jelenti, hogy amikor kóstoljuk, akkor milyen ízt hagy a szánkban. Citrus, kakaó, bogyós gyümölcs is lehet ez az ízélmény. Egyes ízek erősebbek, mások csak egészen enyhén érezhetők lesznek. Érdemes kísérletezgetni, odafigyelve kóstolgatni a különböző kávékat, megpróbálva megnevezni, azonosítani a szánkban gyűlő ízeket.

A kávé aromája az illatot jelenti. Az ízhez hasonlóan egyes aromák azonnal érezhetők, erősek, mások éppen csak leheletfinoman jelennek meg. Földes, virágos, mogyorós és hasonló szavakkal írják le a kávé illatának beszippantásakor felfedezni vélt aromákat.

Az aromákat csoportosítani is szokták. Általában három nagy csoportba sorolhatjuk a kávékat aromájuk szerint: megkülönböztetjük a könnyed, leginkább virágra, gyümölcsre, leginkább citrusfélékre emlékeztető aromákat. Ilyen például a MOKASOL Espresso Arabica, melyben a tesztelő leginkább érett almára emlékeztető enyhe gyümölcsösséget vélt felfedezni. Megkülönböztetjük még a közepesnek számító, mézillatú, vagy gabonára emlékeztető kávékat és az erős aromájú, kakaóra, erősen fűszerezett növényre, fára emlékeztető aromájú kávékat. Ebbe a csoportba sorolható például a Weecoffee Kolumbia őrölt biokávé, melyet leginkább karamell és dió íz jellemezhet.

Sajnos, a boltokban kapható kommersz kávék esetében nem nagyon igazítanak el bennünket, fogyasztókat, hogy a csomagolás kibontása után milyen tulajdonságokra, milyen ízre, aromára, milyen erős pörkölésre számítsunk. Érdemes olyan kávét választani, melyről többet elárul a csomagolása is, ahol írnak valamit a fogyasztandó ital tulajdonságairól. Érdemes körülnézni nálunk, a webshopban: valamennyi általunk forgalmazott márka leírásából tájékozódhat a fogyasztó, hogy mire számítson, milyen típusú kávét fog a csészébe tölteni, ha megkóstolja az italt.  Szívesen segítünk is, elég egy e-mail, vagy egy telefon.

Kávégourmet

 

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();