"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Honnan érkezik a kávé?

2016.04.20 22:19

Honnan érkezik a kávé?

 

Magyarországon sok más egzotikus fűszer mellett kávéval is már csak feldolgozott formában, legtöbbször csomagolva találkozunk. A valódi növényt itthon soha nem látjuk, s el sem nagyon tudjuk képzelni, milyen területről is érkeznek kedvelt kávéfajtáink.

Kávécseresznye

A ma ismert kávé őse Közép-Afrikából származik, innen terjedt el az egész világon. Nem is olyan régen, mindössze 250 éve indult el hódító útjára. Bár a világ kávétermő vidékeiről ma sok különböző kávét ihatunk, ezek mégsem mutatnak olyan nagy változatosságot, mint gondolnánk.

Kávécseresznye

 

A kutatók is csak mostanában jönnek rá, hogy a kávénak mennyire meglepően kicsi a genetikai változatossága (amit például tudatos nemesítéssel lehet gazdagítani). Nagyjából talán 80 különböző fajta növény létezik, de ezek közül talán csak tízből főznek italt.

A kávéital igazi változatosságát nem maga a növény fajtája, hanem az egyéb körülmények adják. Sokat tesznek hozzá a végső ízhez a termőhely jellemzői, a hőmérséklet, csapadék, napsütés mennyisége.

Hol terem az Arabica?

A jobb minőségűnek tartott, gazdagabb ízekkel rendelkező kedveltebb arabica kávék a 900 méteres magasság fölötti trópusi területeken élnek csak meg, s főleg a kétszer ilyen magas, 1800 méter körüli területeket kedvelik. Ez eléggé leszűkíti a rendelkezésre álló helyeket: Közép-Afrika, Közép- és Dél-Amerika, India egyes területei lehetnek a termőterületek. Máshol nem találunk egyszerre magasabb hegyeket és trópusi klímát.

Mely kontinensek,  országok termelnek kávét?

 

Közép-Afrika, Etiópia

Az ősi termőterület Etiópia, mely ma is jelentős exportőr. A feldolgozók kedvelik az innen érkező kávét: jó minőségűnek, erőteljes ízűnek és aromájúnak tartják. Különlegességük az enyhén fűszeres, virágos íz. Borízűnek is írják az itteni kávékat, melynek oka az erre a térségre jellemző különleges érlelésben kereshető.

Dél-Amerika

Közép-Afrikánál lényegesen több kávé kerül ki ma már Dél-Amerikából. A világ vezető kávétermelője Brazília, ahol majdnem 3 millió tonna kávét termelnek meg évente. Brazília és a szomszédos Kolumbia adja a világ teljes kávétermésének majdnem a felét. Erről a területről származik például a webáruházunkban is kapható San Giusto Blu szemes kávé, melyet egy tradicionális kávépörköléssel foglalkozó olasz család készít Triesztben, nagyrészt brazil alapanyagból.

Közép-Amerika

Közép-Amerikában jellegzetes ízű kávé terem, köszönhetően az ottani vulkanikus talajnak. Guatemala, Costa Rica és Mexikó is felírta magát a kávétermesztő vidékek listájára. Mexikóban fedezték fel a világ legnagyobb szemű kávéját, melyet elefántbabnak neveztek el (Maragogype).

India

India szintén jelentős termőterület, bár meg sem tudja közelíteni a brazil 3 millió tonnás kiviteli mennyiséget. India nagyjából évi 300 ezer tonnát tesz hozzá a kávéterméshez. Egy különleges technika, a monszun eljárás miatt azonban érdemes megemlíteni az innen származó kávékat.

India jelentősége a múltjában keresendő. A távoli kontinens volt a kora középkor óta az egzotikus fűszerek, különlegességek otthona. Ezek behozatala hosszú, kockázatos és cseppet sem veszélytelen úton történt, főleg a kontinenseket közel hozó Szuezi-csatorna megnyitása előtt (addig meg kellett egész Afrikát kerülniük a hajóknak, hogy Európába érjenek).

A hosszú tengeri út alatt a kávé ízét megváltoztatta a tengeri, sós levegő. Az európai piac a tengeri út lerövidülése után is elvárta ezt a hatást, így valamivel pótolni kellett a tengeri szél erejét. Ekkor fejlesztették ki a monszun-eljárást. A lényege az volt, hogy az esős évszakban nyitott raktárakban tárolták a kávét, hogy a tenger felől érkező sós levegő szabadon átjárja a zsákokat.

Kávégourmet

 

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();