"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Miért iszunk vizet a kávé mellé?

2016.07.01 22:58

A legtöbb presszóban egy kis pohár vizet is mellékelnek minden csésze kávéhoz. Miért van erre szükség, miért kell vizet is innunk a kávé mellé? Kényelmi szokás, illemszabály, vagy élettani hatás kívánja meg a kávé mellé adott vizet?

Kávé és víz

A generációról-generációra öröklődő szokásoknak az az egyik közös jellemzője, hogy ma már senki sem tudja, hogy miért is alakultak ki. A kávé mellé felszolgált víz története is éppen ilyen história. Ahány helyen próbálják felfedni a szokás eredetét, annyi különböző magyarázatot olvasunk. A magyarázatokban csak az a közös, hogy a kávé mellé víz is jár, de hogy miért, azt már mindenki eltérően magyarázza.

A rossz kávé miatt

A kávé nem volt mindig az a kellemes, jó érzéssel fogyasztható ital, mint amilyennek ma már megismerhetjük. Milyen kávét is adtak a sarki kocsmákban felfelé öblösödő kicsi üvegpohárban? Erőset, feketét, keserűt, aminek egyetlen feladata volt: ébresszen fel munka előtt jó alaposan. Az „erős fekete” a megszokás szerint egyben keserű, kellemetlen ízű italt is jelentett. Ennek bizony nem ártott meg leöblíteni az ízét. A víz tehát a kellemetlen élmények gyengítését, a kávé élvezhetőbbé tételét szolgálta.

Az élettani indok

A kávé kis mértékben vízhajtó hatású. Fogyasztása szárítja a szervezetet. Ezt az enyhén száraz érzést a szájpadlásunkon érezhetjük kávé fogyasztása után. Főleg akkor válik erősebben érezhetővé, ha savasabb a fogyasztott kávé. Az élettani magyarázat szerint tehát azért van szükség a kávé mellé adott vízre, hogy azzal közömbösítsük ezt a kis mértékű dehidratációt. A kávé mellé fogyasztott víz csökkenti a szájszárazság érzését.

Jobban élvezzük a kávé ízét

Aki szereti a kávét, az ma már nem az ébresztő hatása miatt issza. Nem okoz gondot jó kávét beszerezni, vagy megtalálni azokat a helyeket, ahol igazán kiváló minőségű presszókávét kaphatunk. Ma már olyan kávét iszunk, amilyent csak megkívánunk. Isszuk az íze miatt, isszuk, mert kellemes. A kávé nem a förtelmes ízű, keserű folyadék, ami csak azért van, hogy kicsit felpörgessen munka előtt.

A kávéfogyasztók élvezni is akarják a kávé gazdag ízvilágát. Ehhez az élvezethez pedig az a legjobb út, ha tisztán, más ízekkel nem terhelten kortyolunk a kávéscsészébe. Erre szolgál a kis pohár víz: segít leöblíteni a kávé előtt fogyasztott étel ízeit. Kiöblítjük vele a szánkat, s a kávé kóstolásakor már képesek vagyunk valóban magára az italra koncentrálni.  

Kávégourmet

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();