"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Jeges kávé, azaz kávé hidegen!?

2016.07.17 15:53

Jeges kávé, azaz kávé hidegen

A kávét alapvetően forrón szeretjük. Forrázással készül, s így lehet megérezni tökéletes aromáját is. A 30 fok feletti hőség azonban sokakat csábít arra, hogy a kávét is inkább jegesen kérjék, ezzel is hűsítve magukat a nyári forróságban. De mi is az a jeges kávé, hogyan készítsük el?

jeges kávé

 

Kávét hidegen, kihűlve nem jó inni mert megváltozik az íze. A jeges kávé sokkal több a kihűlt kávé felszolgálásánál. Frissen főzött kávé kell hozzá! Nem keverendő össze a reggel kotyogóban felejtett kihűlt maradék itallal.

A vendéglátóhelyek többféle jeges kávét is felszolgálnak, de ezeket ritkán különböztetik meg névvel is. Rendelés előtt érdemes a készítés módjára rákérdezni, nehogy meglepetés érjen.

Jegeskávé, fagylaltos kávé

A jegesen felszolgált kávé lehet egyszerűen kávés ital, vagy lehet egy kávés ízesítésű édesség is. Ez utóbbi gyakoribb a magyar vendéglátóknál. Alapja legtöbbször vaníliafagylalt, melyet presszókávéval öntenek le, majd kap az egész még egy adag tejszínhabot is.

Kávé jégkocka

Másik változatában el sem különül az édesség és a kávé: eleve a fagyit vagy jégkását készítik el kávés ízben, s ezt szolgálják fel valami öntettel a vendégnek.

.

Affogato

A jó minőségű alap fagylaltos jeges kávé egyébként nagyon egyszerűen készül: egy gombóc vaníliafagylaltra öntünk egy adag jó minőségű forró kávét. A fagyi azonnal habbá olvad, a kávé kihűl és máris fogyasztható a finomság.

Affogato

Mindössze egy titka van: nagyon jó minőségű alapanyagokat kell használni hozzá.

Ha a fagyi nem valódi, főzött fagylalt, hanem csak valami ipari adalékanyagokkal teli, porból készült tucattermék, akkor a végeredmény valami csúnya színű, keverék lesz, ami a tönkretett kávé tetején úszkál..

.

Tejmentes jeges kávé, shakerato, frappé

 

Tejmentesen is lehet jeges és kávés finomságot készíteni! Így a jeges kávéhoz csak a kávé és jég szükséges. Alap készítési módszere egyszerűen a hidegen, jégkockával tej nélkül felszolgált presszókávé.

shakerato

A shakerato-hoz  (lásd a képen) a jeget apró darabokra őrlik, majd egy shakerben elkeverik a presszókávéval.

A görög recept szerint ebből lesz a frappé: kétharmad részben finomra tört jég, egy adag hűtött hosszú kávé, cukor és hideg tej shakerben jól összerázva. Hasonló, de tej nélküli az espresso freddo nevű olaszos változata az italnak.

Buborékos kávé?

Nem kell félni a buborékoktól sem. Egy recept szerint kitűnő nyári hűsítő ital egy adag kávé, másfél deci szóda és jég keveréke. Bátrabbak némi alkohollal, ginnel vagy vodkával is dúsíthatják a koktélt.

Bármilyen módon készítjük is a jeges kávét, arra érdemes ügyelni, hogy a hideg kávéban a cukor szinte nem akar majd feloldódni. A kávét ezért még melegen kell édesíteni, s úgy keverni össze a többi alkotórésszel. A jeges kávé élvezete így teljes lehet, nem okoz majd csalódást senkinek a hűsítő nyári ital kipróbálása.

A képek forrása: Pinterest

Kávégourmet

 

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();