"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

French Press – a kávéfőzés kézzel is élmény

2016.08.16 22:56

French Press – a kávéfőzés kézzel is élmény

 

Kezd divatba jönni a kézi kávéfőző, vagy dugattyús kávéfőző, a French Press. A készülékkel a presszókávénál hígabb, aromás ital készíthető gáz vagy elektromos áram nélkül, kézi mozgatással. Csak forró víz kell hozzá és emberi erő.

 

French Press kávéfőző, dugattyús kávéfőző

A dugattyús főzőhöz közepesre őrölt és közepes pörkölésű kávét érdemes használni. Vizet nagyjából egy decilitert számoljunk adagonként – azaz a literes kancsóhoz körülbelül 70 gramm kávéőrlemény szükséges. Nem kell patikamérlegen méricskélni, egyszerűen egy kávéadagoló kanál segítségével adjunk egy kanál kávét minden deciliter vízhez. Ha nincs otthon ilyen akkor használhatunk evőkanalat is az adagoláshoz. Lehet ennél hígabban is készíteni, ha valaki inkább a gyengébb kávét kedveli.

Az őrleményt egyszerűen bele kell tenni a kissé előmelegített tartályba, majd öntsük rá a forró víz felét. A víz ne forrjon fel, az ideális a 90-95 fok körüli hőmérséklet. Keverjük el, áztassuk kicsit a kávét a forró vízben, majd öntsük hozzá a maradék vizet is. Néhány percig még áztatni kell. Az áztatás ideje alatt érdemes rátenni a tetőt az edényre – de ne nyomjuk le a dugattyús szűrőt!

 

Kávékészítés French Press-sel

Pár perc múlva a víz tetején megjelenik egy drapp színű hab – ezt kanalazzuk le róla. Majd a hab alatti kérget – megduzzadt kávéőrleményt – keverjük jól el, hogy a kávé süllyedjen le a tartály aljára.

 

Ez eddig olyan, mint a törökösre főzött, zaccos kávé. De még nincs kész az ital, most jön a java! Elkeverés után helyezzük fel a tartályra a dugattyús tetejét, s nyomjuk át rajta a kávét. Ez a préselés egyben le is szűri az italt, elválik a maradék őrlemény, a zacc az italtól. És ezzel kész, a French Press kávé fogyasztható.

 

A French Press egyik legfőbb előnye, hogy használatával egyáltalán nem vagyunk tűzhelyhez vagy elektromos áramhoz, kötve. Egy nyaralás alatt a sátor mellett, szabad tűzön forralt vízből is remek kávét lehet így készíteni.

 

 

Aki használja, hamar megkedveli az ízét is: valahol a hosszú kávé és az eszpresszó között helyezkedik el. A presszókávénál kicsit hígabb, selymesebb ital készíthető ezen a módon. Előnye az is, hogy ezzel a készülékkel akár egy liter kávét is készíthetsz egyszerre, miközben az ital nem lesz a filteres kávéhoz hasonlóan híg. Kicsit gyengébb italt kapsz ugyan, mint a kétszemélyes kotyogóval, de valószínű, hogy a vendégeket már a készítés látványa is kárpótolni fogja a kotyogós kávé erejéért.

 

A jó French Press egyébként üvegből és acélból készül. Ezek könnyen tisztíthatók, a rozsdamentes acél mosogatógépben is elmosható. A műanyagból készült készülékeket érdemes elkerülni. Anyaga gyengébb, sérülékenyebb és a műanyag előbb-utóbb elszíneződik és kellemetlen szagú is lesz.

 

 

Kávégourmet

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();