"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Kis kalauz a kávétípusokhoz

2016.09.08 21:56

Kis kalauz a kávétípusokhoz

Capuccino, melange, bécsi kávé, presszókávé - te eligazodsz a különböző kávétípusok között, s pontosan tudod, mit kell kihoznia a pincérnek a rendelésedre? Kis kávékalauz a pontos tájékozódáshoz!

Kis kalauz a kávétípusokhoz - egyperces

Kávézni szeretünk, s szeretjük a változatosságot is. Ezért is kóstolunk meg a presszókban különböző kávéfajtákat. Néha egy erős pressszókávé esik jól, néha egy nagy pohár tejszínhabos, máskor inkább jeges kávét szürcsölnél a barátaiddal. Egy magára valamit is adó kávéház széles kínálatot nyújt, nem engedheti meg magának, hogy csak a dupla fekete árválkodjon az itallapon. De vajon mit takarnak a gyakori fantázianevek? Cikkünk első részében nézzük a presszókávét és társait!

Presszókávé

Az alapkínálat mindenhol, még a harmadosztályú falusi kocsmák is ezt igyekeznek felszolgálni. Valódi pressszókávéról akkor beszélhetünk, ha a kávégép nagyjából 7 gramm őrölt kávén préseli keresztül 9 atmoszféra nyomással a 30-35 ml, 90 fok körüli (88-92 fok közötti) vizet 25-30 másodperc alatt. A felsoroltak közül a jó kávéhoz mindegyik feltétel lényeges. Ha hidegebb a víz, a kávé híg, vizes lesz. Ha forróbb, akkor megég, s keserű ízt hoz magával. Ha 30 másodpercnél hosszabb ideig tart a „főzés” (idézőjelben, mert valójában nem főzzük a kávét, csak átpréseljük a forró vizet az őrleményen), akkor szintén keserű íz a végeredmény, mert a forró víz már a lassan oldódó, keserű összetevőket is kioldja a kávéból. A jó kávéhoz tehát pontosan be kell tartani a felsorolt paramétereket.

Ha mindez sikerül, akkor a végeredmény kb. 30-35 milliliternyi, jó kis fekete lesz, tetején nagyjából 5 milliméter vastag, mogyoróbarna, adott esetben enyhén márványos, tigriscsíkos krémmel.

A kávé tetején megjelenő krém (legtöbbször inkább eredeti nevén, az olaszos crema formájában használjuk) nélkülözhetetlen része a valódi presszókávénak. Ha nincs crema, akkor az nem presszókávé, csak valami más, amit annak neveznek.

A kotyogós kávé tetején például nem alakul ki a crema, hiszen ahhoz a nagy nyomással a kávén átpréselt forró vízre van szükség. Egy presszóban éppen ezért már a crema alapján azonnal meg lehet mondani, hogy mit kívánnak felszolgálni. Valódi eszpresszót hoz-e a pincér, vagy valami más italt, ami távolról presszókávénak látszik?

Ha otthonra akarsz egy jó eszpresszót akkor válaszd a Cartapani Espresso Casa vagy a Mokasol Gran Bar szemes kávénkat. 

Ristretto

Ristretto - rövid kávé

Még erősebb, sűrűbb ital, mint a presszókávé. Magyarországon ritkábban fogyasztják, ez főleg az olaszok erős kedvence.

A ristretto kisebb adag ital, mint a presszókávé, alig 20-25 milliliternyi folyadékot tartalmaz. Ugyanannyi vízből főzik, de a forró vizet sokkal finomabbra őrölt kávén préselik át.

Az extra finom őrlés mellett rövidebb ideig készül, mint a presszókávé. Ezzel azt érik el, hogy a kávéból csak a legintenzívebb ízek oldódnak ki. A végeredmény a sokkal sűrűbb, erősebb, koncentráltabb ízű ital, aminek viszont a koffeintartalma kisebb, mint a hagyományos presszókávéé.

Hosszú kávé

A nálunk ismert hosszú kávé a németesen főzött, többnyire filteres kávéfőzővel, lassú csepegtetéssel készült ital. Ennek a lényege, hogy a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem gyenge, sőt! Mivel ez az ital a hagyományos presszókávénál lényegesen hosszabb idő alatt készül, ezért a kávéból a koffein is sokkal erősebben kioldódik.

Amerikai kávé

Americano - amerikai hosszú kávé

A hosszú kávé másik változata főleg az amerikai filmekből ismert ital – ez az, amit literszám fogyasztanak minden egyes amerikai történetben. Tehetik, nem fog túlzott szívdobogást okozni.

Egy nagy bögre amerikai kávé semmivel sem tartalmaz több koffeint, mint egy kis csésze presszókávé. Hiszen abból készül. Egy dupla adag, nagyjából 60 ml presszókávét felöntenek körülbelül egy deci forró vízzel, ezzel higítják, gyengítik az ízélményt.

Természetesen ezzel még nincs vége, hamarosan folytatjuk.

Kávégourmet 

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();