"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Kis kalauz a kávétípusokhoz 2 – tejes, tejszínes kávék

2016.10.02 21:52

Kis kalauz a kávétípusokhoz 2 – tejes, tejszínes kávék

 

Kávékalauzunk első részében a presszókávét és társait mutattuk be – most a tejjel, tejszínnel készítendő változatokat vesszük górcső alá. Mit rendelj a pincértől, ha egy kis kávés édességre vágysz?

Kis kávékalauz 2 - tejes italok - Latte machiato

Tejes vagy tejszínes?

Kávézási szokásainkban az olaszos és a bécsies kávétípusok keverednek. A Monarchia korabeli Bécs világára minden tekintetben a túlságos kifinomultság, édeskés finomkodás volt a jellemző. Gondoljunk csak a hagyományosnak mondott süteményekre, tortakülönlegességekre. Ez a kávézásban a tejszín gyakori használatát hozta magával.

 

Az olaszos kávékultúra más, az olaszok a tejszínhab helyett inkább a tejhabot részesítik előnyben. Az olaszos kávék szinte mind tejhabbal készülnek, élen a közismert capuccino-val, vagyis a hivatalos magyaros írás szerint a kapucsinóval.

 

Capuccino

Kapucsino

Az igazi olasz capuccino tehát soha nem tejszínhabbal, hanem tejhabbal készül. Egyharmad rész erős feketekávé, egyharmad rész forró tej és egyharmad rész tejhab alkotja a kizárólag reggel, vagy délelőtt fogyasztandó italt. Kiegészítője egy édes péksütemény, s így alkot tökéletes reggelit. Reggelit, és soha nem ebéd utáni, teli gyomorra felszolgált csemegét.

 

Bécsi kávé, vagy kapucíner

Kapucziner - Kávégourmet kávéblog

Az édes tejszínhabbal felszolgált kapucíner, vagy inkább kapuziner a bécsi változat. Világosra pörkölt kávébabból készült hosszú kávé az alap, amit sok tejszínhabbal tesznek selymessé. A tortákhoz, krémesekhez kínálták ezt száz évvel ezelőtt is a Monarchia cukrászdáiban.

 

Caffé macchiato

Olaszos típusról beszélünk, tehát szintén tejhabbal és nem tejszínnel fogyasztandó. Macchiato jelentése foltos, pettyes. A caffé macchiato egy presszókávé, tetején némi tejhabbal. Annyi tejhebbal ami csak egy foltot képez a presszókávén.  Nincs benne forró tej, ettől is különbözik a capuccino-tól.

 

Latte macchiato

Szintén tejhabos, olaszos kávé, de már közelítünk a különlegességek felé. A latte macchiato nem csak a testet, de a szemet is gyönyörködteti.

Latte macchiato

Szép üvegpohárba előbb alulra kerül egy kis adag lágyan gőzölt habos tej, majd kis várakozás után erre csurgatják a presszókávét. Ha jól ütemezik a készítését, akkor három réteg alakul ki: alul a forró tej, fölötte a kávé csíkja, legfelül a kemény tejhab alkotja a latte macchiato szépségét.  Ennél a kávénál a készítés során a tejhabon képződik a "folt" a kávé beöntésekor. 

 

Mélange

A franciás név hosszúra főzött tejes kávét takar. A normál adag presszókávét forró vízzel felhigítjuk, s a kávéval egyező mennyiségű felgőzölt tejjel, némi tejhabbal tálaljuk fel. Ez sem tejszínhabbal jár, még akkor sem, ha egyes hazai kávéházakban rendszeresen tejszínhabos kávét hoznak a valódi mélange helyett. Egyes helyeken még mézzel ízesítik az összeállítást.

 

Latte

 A latte a sima tejeskávé. Felgőzölt tejből jó sok kerül a pohárba, melyet egy kevés presszókávé egészít ki. Fontos hogy legalább 4-5-ször annyi tej van benne mint kávé. Hideg reggeleken kellemes reggeli ital.

 

Ír kávé 

Ír kávé

Sok olyan kávékülönlegességet lehetne felsorolni, melyek valamilyen alkohol hozzáadásával készültek. Emeljük ki ezek egyik alaptípusát, az ír kávét: ezt egy dupla presszókávé (60 ml), tejhab és 30 ml ír whiskey elegye adja.

 

Egyelőre ennyi a kávétípusokról, de folytatni fogjuk mert van még sok, kevésbé ismert de érdekes kávéital.

 

Jó kávézást kívánunk!

Kávégourmet

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();