Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek
Kávékalauzunk első részében a presszókávét és társait mutattuk be – most a tejjel, tejszínnel készítendő változatokat vesszük górcső alá. Mit rendelj a pincértől, ha egy kis kávés édességre vágysz?
Kávézási szokásainkban az olaszos és a bécsies kávétípusok keverednek. A Monarchia korabeli Bécs világára minden tekintetben a túlságos kifinomultság, édeskés finomkodás volt a jellemző. Gondoljunk csak a hagyományosnak mondott süteményekre, tortakülönlegességekre. Ez a kávézásban a tejszín gyakori használatát hozta magával.
Az olaszos kávékultúra más, az olaszok a tejszínhab helyett inkább a tejhabot részesítik előnyben. Az olaszos kávék szinte mind tejhabbal készülnek, élen a közismert capuccino-val, vagyis a hivatalos magyaros írás szerint a kapucsinóval.
Az igazi olasz capuccino tehát soha nem tejszínhabbal, hanem tejhabbal készül. Egyharmad rész erős feketekávé, egyharmad rész forró tej és egyharmad rész tejhab alkotja a kizárólag reggel, vagy délelőtt fogyasztandó italt. Kiegészítője egy édes péksütemény, s így alkot tökéletes reggelit. Reggelit, és soha nem ebéd utáni, teli gyomorra felszolgált csemegét.
Az édes tejszínhabbal felszolgált kapucíner, vagy inkább kapuziner a bécsi változat. Világosra pörkölt kávébabból készült hosszú kávé az alap, amit sok tejszínhabbal tesznek selymessé. A tortákhoz, krémesekhez kínálták ezt száz évvel ezelőtt is a Monarchia cukrászdáiban.
Olaszos típusról beszélünk, tehát szintén tejhabbal és nem tejszínnel fogyasztandó. Macchiato jelentése foltos, pettyes. A caffé macchiato egy presszókávé, tetején némi tejhabbal. Annyi tejhebbal ami csak egy foltot képez a presszókávén. Nincs benne forró tej, ettől is különbözik a capuccino-tól.
Szintén tejhabos, olaszos kávé, de már közelítünk a különlegességek felé. A latte macchiato nem csak a testet, de a szemet is gyönyörködteti.
Szép üvegpohárba előbb alulra kerül egy kis adag lágyan gőzölt habos tej, majd kis várakozás után erre csurgatják a presszókávét. Ha jól ütemezik a készítését, akkor három réteg alakul ki: alul a forró tej, fölötte a kávé csíkja, legfelül a kemény tejhab alkotja a latte macchiato szépségét. Ennél a kávénál a készítés során a tejhabon képződik a "folt" a kávé beöntésekor.
A franciás név hosszúra főzött tejes kávét takar. A normál adag presszókávét forró vízzel felhigítjuk, s a kávéval egyező mennyiségű felgőzölt tejjel, némi tejhabbal tálaljuk fel. Ez sem tejszínhabbal jár, még akkor sem, ha egyes hazai kávéházakban rendszeresen tejszínhabos kávét hoznak a valódi mélange helyett. Egyes helyeken még mézzel ízesítik az összeállítást.
A latte a sima tejeskávé. Felgőzölt tejből jó sok kerül a pohárba, melyet egy kevés presszókávé egészít ki. Fontos hogy legalább 4-5-ször annyi tej van benne mint kávé. Hideg reggeleken kellemes reggeli ital.
Sok olyan kávékülönlegességet lehetne felsorolni, melyek valamilyen alkohol hozzáadásával készültek. Emeljük ki ezek egyik alaptípusát, az ír kávét: ezt egy dupla presszókávé (60 ml), tejhab és 30 ml ír whiskey elegye adja.
Egyelőre ennyi a kávétípusokról, de folytatni fogjuk mert van még sok, kevésbé ismert de érdekes kávéital.
Jó kávézást kívánunk!
Kávégourmet