"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

A megfelelő kávéőrlő

2016.11.05 20:56

A megfelelő kávéőrlő

 

Már gyermekkoromban is úgy tanultam, hogy a kávédarálót nem szabad hosszú ideig folyamatosan működtetni. Senki nem indokolta meg, hogy miért maradt ránk ez a szabály – így kell, és kész – nagyjából ez volt a szülői útravaló. Úgy gondoltam, az öreg kávédaráló egyszerűen nem bír többet. Időről-időre le kell kapcsolni, különben leég a motorja. Így a kávét mindig rövid szünetekkel, 5-10 másodperces szakaszokban daráltuk.

Kávéőrlő

 Ma sem tudom, hogy szüleim tudtak-e valamit a kávé tulajdonságairól, vagy egyszerűen ők is így örökölték-e a kávédarálás tudományát.

A lényeg az, hogy darálás közben a kávé felmelegszik. A gép mozgatja a benne lévő kávét, az súrlódik a daráló falához, a késekhez, s ez a súrlódás hővé alakul. A magas hő viszont nem tesz jót a kávénak. Hő hatására illó olajok és aromák vesznek el, távoznak az őrleményből. A kávénk élettelen és erősen csökkent ízvilágú lesz, mire a főzőbe kerül.

Ezért érdemes inkább a hosszú, folyamatos darálás helyett csak rövid időszakokra indítani be a darálót. Az 5-10 másodperces szakaszok alatt a kávé nem tud annyira felmelegedni, hogy a nemkívánatos hatások elinduljanak.

 

Miért fontos a jó kávédaráló?

Fontosabb mint a kávékészítő eszköz! Ha épp most kezdted el az ismerkedést a kávé világával akkor ezt lehet, hogy nem hiszed el elsőre. Jó kotyogós kávét szeretnél, vagy inkább egy lágy filteres hosszú kávét?  Frissen őrölt kávét használj.

Otthon szeretnél eszpresszót készíteni, olyan krémes testes italt, mint egy jó kávézóban? Az előre őrölt kávékból nagyon nehéz lesz, kell hozzá egy jó őrlő!

 

Milyen a jó kávédaráló?

Szakértők szerint az egyszerű otthoni kávédarálók többsége szinte alkalmatlan arra, hogy a jó minőségű presszókávét előkészítsük vele. A legtöbb kávédarálóban ugyanis valójában egy kés forog mint a turmixgépben, ami nem őrli, hanem töri, roncsolja a kávészemeket.

Hagyományos - késes - kávédaráló

A végeredmény nem lesz egységes – így nem lehet pontosan befolyásolni az őrlési finomságot sem. Lesznek benne nagyobb szemcsedarabok és lesz benne lisztes, porszerű törmelék is. Ez utóbbi keserűvé teszi az italt, hiszen minden aroma azonnal mélyen kioldódik belőle.

A megfelelő kávédaráló nem késekkel roncsolja, hanem két sík vagy kúpos felület között őrlődik a kávébab. A „sík felületű” őrlőkben két tárcsa között zúzódik szét a szemes kávé. A kúpos őrlők  hasonlítanak egy kicsit a mákdarálóhoz.

 

A fő különbség a késes és a tárcsás/kúpos őrlők között

.

Késes őrlő: a beadagolt teljes kávémennyiség az őrlés elejétől a végéig bent van és zúzódik, ezért nem egyenletes a szemcseméret

Tárcsás vagy kúpos őrlő: ezek az őrlők "átfolyós" elven működnek. Felül bekerül a szemes kávé, alul pedig kifolyik a kávéőrlemény. A két felület (tárcsa vagy kúp)közötti távolság pontosan meghatároza a szemcsméretet. A megfelelő méretű szemcse kihullik az őrlőfelületek kőzül, így nem roncsolódik tovább.

 

Egy kúpos őrlőmű metszete:

Kúpos őrlőmű

Egy otthoni professzionális kávéőrlő abban különbözik a háztartásokban általában használt egyszerű késes berendezésektől, hogy az őrlőkúpok vagy tárcsák állításával az őrlési finomság a lehető legaprólékosabban beállítható. A kávéőrlést így nem kell a megérzésre és a véletlenre bízni. Vannak típusok melyeken állítható az őrlési idő is. Így biztosak lehetünk abban, hogy minden alkalommal ugyanolyan minőségű őrlemény érkezik majd a gép tartályába, vagy egyenesen a kávétartó szűrőbe.

Egy otthonra való karba őrlő a kínlatunkból

EUREKA Mignon manuale kávéőrlő

Eureka Mignon Manuale kávéőrlő

A vendéglátó iparban használatos gépek általában tárcsás őrlőművel rendelkeznek, és egy őrölt kávé tartállyal vannak ellátva. Ezt a tartályt automatikusan tölti az őrlő, ahogy fogy belőle az őrlemény. 

Az igazán professzionális megoldás a „karba őrlő” kávédaráló. Ebben az esetben csak annyi őrlődik meg a kávéból ami egy adaghoz kell, és az közvetlenül a kávégép karba hullik. 

 

Röviden ennyit arról, hogy miért fontos a megfelelő kávéőrlő. 

A teljes kávéőrlő kínálatunkhoz klikk ide!

 

Jó kávézást!

 

Kávégourmet

 

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();