"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Milyen tejjel lesz jó a kávé?

2017.03.24 00:00

Milyen tejjel lesz jó a kávé?

 

Kávéból hatalmas választék áll rendelkezésünkre, ha szeretnénk jó minőségű, igényesen elkészített italt készíteni. De mi a helyzet a tejjel? Milyen tejjel igyuk a kávét, hogy a minőségi élmény megmaradjon?

Kávé és tejhab

A kávéhoz kért tejet általában nem választjuk ki olyan gondossággal, mint az ital fő alapanyagát. De vajon van-e különbség tej és tej között, befolyásolja-e az ital minőségét, hogy mit öntünk a csészébe a kávé ízesítésére?

 

Tejjel, tejszínnel...

Magyarországon szinte egyeduralkodó, hogy a kávét tejjel, vagy tejjel és cukorral isszuk. S míg cukor helyett a legtöbb presszóban ma már kérhetjük, hogy édesítőszerrel adják a kávét, a tejjel kapcsolatban sok választásunk nincsen. Tejjel vagy tejszínnel – ez a leggyakoribb, és sokszor az egyetlen kérdés.

 

A tej közömbösíti a koffeint?

Gyakori tévhit, hogy a tej közömbösíti a kávéban lévő koffein hatását. Így ha valóban erős, élénkítő hatású italt szeretnénk, akkor feketén igyuk, tej nélkül a kávétEz nem igaz. A tej nem hat a koffeinre, legfeljebb kicsit lassítja a felszívódását. 

Valójában leginkább a kávé savas érzését sökkenti. A tejfehérjék lekötik a savakat, ezért tejjel a kávét simábbnak, kevésbé savasnak érezzük. Mivel ezt a savlekötő hatást is a tejfehérjék és nem a tejben lévő zsírmolekulák okozzák, ezért tulajdonképpen a kávé élvezetében nincs jelentős különbség a zsíros és kevésbé zsíros tej fogyasztása között. Bármelyikkel fogyaszthatjuk, s bármelyikből lehet jó tejhabot is készíteni. Ugyanis a tejhab is a fehérjemolekuláktól és nem a zsírtól függ.

 

 

Tejgőzölés vagy tejhabosítás? Nem ugyanaz?

A gőzölés csak felmelegíti és édesíti a tejet. Nem adunk hozzá cukrot vagy édesítőt, maga a tej tűnik így édesebbnek. Ennek az az oka, hogy a gőzölés hatására felforrósodó tejcukor jobban feloldódik, ezért érezzük az italt is édesebbnek tőle. Fontos hogy a tej ne melegedjen 65-70 Celsius fok fölé mert akkor elveszik a tej édessége.

 

A másik előkészítési mód a tej habosítása. A habosítás során apró, forró légbuborékok keletkeznek a tejben. Tejhab gőzölés nélkül is készíthető, hiszen nem a gőz a lényeg, hanem a tej belsejébe jutó légbuborékok. A tejhab létrejötte nem függ attól sem, hogy mennyire zsíros a tej, bár azért vannak különbségek. A kevésbé zsíros tejből több tejhab lesz, a krémes érzéshez viszont a zsírosabb tejre van inkább szükség. Jobb lesz a tejhab akkor is, ha hideg tejjel kezdjük a habosítást – a hideg tej több buborékot tud felvenni, mint a meleg.

 

 

Ha a kávégép gőzölőcsövével gőzölünk vagy habosítunk, akkor csak abban van különbség hogy mennyire mélyen engedjük bele a cső végét a tejbe. A gőzölésnél teljesen bele kell süllyeszteni a gőzcsövet a tejbe. A habosításnál épphogy csak a felszín alá, hogy minél több levegőt is tudjon magával vinni a gőz. 

 

Laktózmentesből tejhabot?

Alkalmasak a tejhab készítésére a különböző laktózmentes tejek is, hiszen ezekben csak a tejcukrot közömbösítik. A tejfehérje nélküli növényi tejek viszont nem jók erre a célra. Ez alól egyedül a szójatej a kivétel, abból hab is készíthető. A szója viszont allergiakeltő is lehet, így alkalmazásához mindig szükség van a vendég határozott beleegyezésére. 

 

 

Kávégourmet

 

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();