"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Erős kávé – a kávézás fő fétise

2017.06.11 11:21

Erős kávé – a kávézás fő fétise 

 

A kávé íze, aromája, állaga számtalan kifejezéssel leírható. Bár szerencsére egyre többen keresnek szemes kávét céltudatosan a saját ízviláguk szerint, az "erőkultusz" még jelen van a kávézásban is. Az igazán „erős” kávé testes, sűrű, keserű ital, ami a hiedelmek szerint tele van koffeinnel és sokáig ébren tart. Pedig nem így van, sőt, éppen ellenkezőleg.

 

Erős kávé

Ha a presszóban egy jó erős feketét kérek, akkor valószínűleg az a célom, hogy a kávé egy gyors koffeinlöketként felfrissítsen, ébren tartson. Erős kávét nem az íze, hanem frissítő hatása miatt keresünk, főleg egy álmos reggelen. Pedig a jó erős feketénél sokkal erősebb kávét is készíthetünk.

 

A kávé érzékszerveink szerinti erőssége és koffeintartalma ugyan összefügg, de nem ugyanazt jelenti. A koffein színtelen, szagtalan vegyület. Ha sok van belőle a kávéban, akkor sem lesz más tőle az ital íze.

 

A kávé kivonatolás ideje 

Ez a kifejezés egy kicsit furcsán hangzik, de csak azt az időt jelenti amig a víz érintkezik az őrölt kávéval. Az eszpresszó vagyis egy jó erős fekete nem feltétlenül koffeinből tartalmaz sokat. Igazából az őrleményen gyorsan, 20-30 másodperc alatt áteresztett forró víz nem is tudja alaposan kioldani a koffeint az őrölt kávéból. Ha a koffeint keressük, akkor a presszókávénál sokkal „erősebbek” azok a kávéitalok, melyeket lassú módszerrel, például csepegtetéssel készítenek.

 

A világ legerősebb kávéja 

Egy ausztrál kávézóban elkészítették a világ legerősebb kávéjának mondott italt. Egy brutálisan tömény koffeinkivonatról van szó. Ebben a formájában ez a kávé már alig iható. Fogyasztását csak nagyon lassan, 3-4 óra alatt elkortyolgatva javasolják. Az ital koffeintartalma 80 csésze presszókávénak felel meg. Ez 5 gramm koffeint jelent az egyetlen csésze kávéban. Az italt egyébként egy sürgősségi osztályon dolgozó kórházi nővérnek készítették el. Két napig kortyolgatta, majd saját állítása szerint utána három napig nem tudott elaludni.

 

Hidegen csepegtetett kávé - Cold drip

A legerősebb kávé címére pályázó italt nem főzéssel, hanem áztatással készítették egy cold drip nevű eszközzel. Ez nagyon lassan, akár 10-12 óra alatt csepegtetéssel adja hozzá a kávéhoz a hideg vizet. Az őrlemény lassan telítődik így a vízzel, majd szintén nagyon lassan csepeg át az ital egy szűrőn a pohárba. Ami így elkészül, valójában egy sűrítmény, amit általában higítva szoktak fogyasztani. Fel is lehet melegíteni, de általában hidegen, akár jégkockákkal fogyasztják.

 Cold drip - hidegen csepegtetett kávé

Az így készített kávé sokkal kevésbé savas, mint a hagyományos presszókávé. Talán kevésbé is éreznénk karakteres ízűnek, erősnek, holott koffeintartalma a lassú csepegtetésnek köszönhetően jóval magasabb a hagyományos presszókávénál. 

Hidegen áztatott kávé - Cold brew

A hidegen csepegtetett kávéhoz hasonló italt készíthetünk otthon egy befőttes üveg segítségével. Annyi durvára őrölt kávét kell beletenni egy üvegbe, amennyit egy adag kávéhoz szoktunk felhasználni. Ezt felönteni egy kicsivel több vízzel, mint amennyi kávét szeretnénk.  Pár óra, vagy egy éjszakányi áztatás után le kell szűrni alaposan, és fogyasztásra kész. Fel is melegíthető ha valaki idegenkedik a hideg kávétól, de jéggel is kiváló.

Azért is érdemes kipróbálni mert nem kell hozzá drága berendezés, illetve az áztattási idő variálásával mindenki kikisérletezheti a neki legmegfelelőbb "hideg kávét"

 

Kipróbálod?

 

Kávégourmet

 

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();