"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

A kávézacc hasznosítása

2017.06.11 11:21

A kávézacc hasznosítása

Kidobjuk, ne dobjuk? Hová tegyük a zaccot?


Megszokott mozdulat, hogy kávéfőzés után a zaccot kiürítjük a kávéfőzőből és a szemetesbe dobjuk. Pedig kár érte! Érdemes inkább egy edényben összegyűjteni és felhasználni. A kávézacc sok területen hasznosítható a kertészkedéstől a takarításon át a kártevő riasztásig.

Kávézacc

 

 

Kávézacc a kertben, és a szobanövények szolgálatában


A kávézaccot több féle módon is felhasználhatjuk kidobás helyett. Akinek növénye van, legyen az szobanövény, virág vagy akár kerti növény, az nagyon jól tudja hasznosítani a kávézás utáni mellékterméket. A legegyszerűbb ilyen felhasználási mód, ha kertünkben egyszerűen csak szétszórjuk, mivel kiváló talatakaró. Ennél jobb és koncentráltabb megoldás, ha komposztot készítünk belőle. Ezt csinálhatjuk úgy is, hogy földhöz, virágföldhöz keverjük és komposztálódni hagyjuk, vagy növényi maradványokkal keverve komposztáljuk. Ásványi anyag tartalma kiváló, tartalmaz nitrogént, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot.


Készíthetünk belőle folyékony műtrágyát is amivel öntözhetjük növényeinket. Ennek az elkészítése is egyszerű művelet. Tíz liternyi vízhez, hozzá teszünk körülbelül negyed kilónyi nedves kávézaccot és pár napig állni hagyjuk. Ezután öntözhetjük vele a növényeink földjét vagy permetként is használhatjuk a földre. Növényeink nagy része kedveli. Ilyenek pl. a rózsabokrok, rododendronok, azáleák, örökzöldek és kaméliák, amik a savanyú talajt kedvelik. Vigyázat, nem mindegyik növény kedveli a savanyú talajt, így a paradicsomra se tegyél belőle!

Az egyik leglátványosabb és legszebb módja a kávézacc felhasználásának, hogy ezzel festjük kékre a hortenziákat. Ez a gyönyörű növény eredetileg csak fehér vagy rózsaszínű virágokat hoz. Ha viszont a talaj ph-értéke savassá válik, akkor a virágok kékké változnak. Ehhez elég annyi is, hogy rendszeresen a hortenzia töve köré öntjük ki a kávézaccot, melyet az eső majd belemos a földbe. A talaj kémhatása ettől majd megváltozik, s elszíneződik a hortenzia is.

Vetőmagok vetésekor is hasznos lehet a kávézacc, akár frissen őrölt kávéból akár már lefőzött kávéból használunk, csak el kell keverni a vetőmaggal és így elvetni. Kiváló tápanyag a magok kicsírázása után.

kávézacc - magvetés - palánta

A kerti csigákat távol tartja, mert nem szeretik a kávé illatát, és állítólag a macskákat is zavarja. Érdemes kipróbálni. Sokan tanácsolják, hogy ha nem akarjuk, hogy a macska bemenjen egy helyiségbe, akkor kávézaccal jelöljük meg a bejáratot. Ez főleg a fiatal macskákat tartja távol, az idősebbek már nem dőlnek be a trükknek.


Felhasználás a háztartásban


A kávé kiváló szagsemlegesítő. Ezt a tulajdonságát a hűtőszekrényben is felhasználhatjuk. Ide nem kávézaccot, hanem őrölt kávét érdemes egy kis tálkára elhelyezni. A kávé magába szívja a hűtő kellemetlen szagát.


Ha nincs szükség a kávézaccra a kertben vagy a ház körül, akkor a szemétbe dobás helyett érdemes inkább a mosogatóba önteni. Attól nem kell félni, hogy dugulást okoz, hiszen az őrölt kávé apró szemcséi semmiben sem tudnak elakadni. Persze ne a teljes heti mennyiséget zúdítsuk egyszerre a mosogatóba. A lefolyóba kerülő finom szemcsék úgy dörzsölik végig a lefolyók belső falát, mint a smirgli. Ledörzsölik róla a rárakódott zsíros szennyeződéseket, s ezzel segítenek elkerülni a nagyobb dugulásokat.

 

Kávégourmet

 

 

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();