"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

A világ legdrágább kávéja

2017.09.18 21:21

A világ egyik legdrágább kávéja

 

A cibetkávé lassan a második helyre szorul vissza, a világ legdrágább kávéja már nem a macskák emésztőrendszerén vándorol keresztül. A feltörekvő új sztár legalább ennyire bizarr, viszont a cibetmacskás változattal szemben akár nagyüzemileg is előállítható. A profit pedig végtelen, a leggazdagabb különcök mindent elfogyasztanak, ami elég sok pénzbe kerül.

Kávéscsésze szemeskávéval

 

 

Mi a cibetmacska-kávé?

 A Kopi Luwak a világ talán legdrágább és legelegánsabb kávéja. Legtöbben talán soha nem is hallottunk volna róla, ha nem kerül elő a sztori a Bakancslista című filmben. Elég emlékezetes pillanat, amikor a rákos beteget játszó Morgan Freeman megosztja a Kopi Luwak titkát a Jack Nicholson alakította másik haldokló beteggel. Cole (Nicholson), a különc milliomos ugyanis csak ezt issza, ám fogalma sincs arról, hogy miből és hogyan készül a gazdagok csemegéje. Na de mi az a Kopi Luwak és mit keres itt a cibetmacska?

Cibetmacska

 

Ez a macskaféle egyetlen helyen, az indonéz szigetvilágban honos, s kávébabbal táplálkozik. Szóval a cibetmacska megeszi a kávébabokat, a magokat megemészteni azonban nem tudja. Azok áthaladnak az emésztőrendszerén és távoznak. Csakhogy a macska emésztőnedvei nem hagyják érintetlenül az állaton áthaladó kávébabot. A kávé a macskában fermentálódik, egyfajta erjedésen megy keresztül. Állítólag ennek köszönheti különös és rendkívüli ízvilágát.

A kávébabot aztán a cibetmacska ürülékéből szedik össze, majd a szokott módon pörkölik, őrlik és fogyasztják. Ez az egyetlen módja az elkészítésének, s ez az egyetlen hely a Földön, ahol a cibetmacskák és a kávé együtt megtalálhatók. Ebből állt össze a luxuskávé, mely a fogyasztók szerint nehéz, testes, krémes, kicsit karamelles ízű ital.

 

Cibetmacska helyett elefántok

 

A Kopi Luwak viszont az utóbbi időben a második helyre szorult vissza, mert megjelent az új trónkövetelő a luxuskávék piacán. Ehhez az alapanyagot egy másik termőterületen, Thaiföldön, a világ egyetlen elefántmenhelyén találták meg. A gyorsan emésztő cibetmacska helyett a menhelyi elefántok emésztőrendszerét használják a kávészemek előkészítésére. Akár másfél nap is kell arra, hogy az elefántok emésztőszervein átérjenek a kávészemek. Ez alatt az elefántok gyomorsava lebontja a babban található proteint, amitől keserűnek érezzük a kávét. Az elefántos kávé így simább, kevésbé keserű ital lesz. Sőt, mivel a kávébab az elefánt gyomrában cukornád, banán és más gyümölcsfélék társaságában tölti az időt, ezért egy másra nem hasonlító gyümölcsös aromával is gazdagodik. Ez a Black Ivory kávé, melyet szinte aranyáron mérnek: kilója nagyjából 1100 dollárba kerül, egy csésze italért pedig 50 dollárt is elkérnek az erre szakosodó luxusszállodákban. Ezt a kávét ráadásul sokkal nagyobb mennyiségben tudják előállítani, mint a cibetmacskás változatot.

 

Az elérhető árú szemeskávé különlegességek 

Kínálatunkból  a Specialty kategória akár összes kávéját ajánljuk, ha egy különlegesebb kávét keresel nem feltétlenül aranyáron :)  A teljes Specialty és Single Origin kínálathoz Klikk ide!

Goriziana Specialty Colombia Jesus Garro szemes kávé

Kávégourmet

 

 

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();