Zöld kávé
Fogyókúrás csodaszerként, biopatikák divatos új termékeként jelent meg a piacon a zöld kávé. De mi is ez a csodaszer valójában, mitől lesz zöld a kávé - egyáltalán valódi kávéról van-e szó?
A gombából készített kávépótló világméretű nyomulása mellett nagyon is érthető, ha az ember bizalmatlan a kávét érintő világrengető újdonságokkal szemben. Márpedig a zöld kávét úgy harangozzák be, mintha megtalálták volna a kávéivás Szent Grálját, a minden betegséget gyógyító csodaszert. De mi ez a zöld kávé?
A zöld kávétól a pörkölt kávéig
Amikor a kávét az emberek először fogyasztani kezdték, akkor nem a magját, hanem a termés húsával együtt szárították és törték porrá, majd próbáltak italt főzni belőle.
Sok időnek el kellett telnie ahhoz, hogy rájöjjenek a pörkölés szerepére. De a lényeg, hogy a kávé maga nem a ma ismert pörkölt íztől és a mai formájától lett népszerű. Tehát, a kávé pörkölés nélkül is fogyasztható, visszatérhetünk akár az eredeti eljárásokhoz is.
Mi is az a zöld kávé?
A zöld kávé valójában olyan kávé, ami nincs megpörkölve. Koffeintartalma ugyanaz, mint a jól ismert pörkölt kávéé. Emellett számos olyan anyagot is tartalmaz, melyek a zöld kávé hívei szerint a pörkölés során elvesznek, távoznak a magokból. Elsősorban a zöld kávé antioxidáns-tartalmára hivatkoznak. A zöld kávéban megtalálható antioxidáns, a klorogénsav egyes vélemények szerint segít a testsúly csökkentésében, hat a májban felhalmozódó zsír mennyiségére, csökkenti a magas vérnyomást.
Hogyan fogyasszuk a zöld kávét?
A zöld kávét legtöbbször nem kávéként, főzve fogyasztják, hanem étrendkiegészítőként kapszulákba töltve. Élvezeti érétke persze így már nincs, fogyasztását kizárólag jótékony élettani hatásai indokolják.
A zöld kávéból italt is készítenek. Ehhez az alapanyagot bioboltokban lehet beszerezni. A legtöbbször filteres csomagolás őrölt kávémagokat rejt. A filtert egyszerűen leforrázzák, majd áztatják – valójában teát készítenek a zöldkávé-őrleményt tartalmazó filterekből.
Ha ez a teaként lefőzött kávé túl bizarr élménynek tűnik, akkor hagyományos kávéval keverve, normál módon főzve is lehet fogyasztani. Hagyományos, jó minőségű őrölt kávéval érdemes vegyíteni 50-50 százalékos arányban. Ennél kevesebbet is lehet bele tenni, de legalább 30 százalékos legyen a zöld kávé aránya, hogy jótékony hatása érvényesülhessen.
A keverésnél azt érdemes figyelembe venni, hogy a zöld kávét nehéz őrölni, mert a nyers kávészemek nagyon kemények. A zöld kávé őrleménye tehát durva szemcséjű lesz, amit finomabbra őrölt kávéval lehet ellensúlyozni. Főzni hagyományos módon kell.
Nehéz megmondani, hogy a zöld kávé valóban rendelkezik-e azokkal a jótékony hatásokkal, melyeket neki tulajdonítanak. Akinek lehetősége van rá, próbálja ki, hiszen igazán ritkán találkozhatunk a kávénak ezzel a nyers, pörkölés előtti változatával.
Kávégourmet