"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Nem jó a kávéd?

2017.10.19 22:41

Nem jó a kávéd?


Ittál már valahol rossz ízű, rosszul elkészített kávét? Biztos volt már ilyen..
Ha rossz a kávéital íze, vagy hidegen kaptuk a kávét, esetleg crema nélküli miközben elvárható lenne a crema mert eszpresszót kértél? Az otthon készített kávé minősége, kávékészítési módtól függetlenül lehet jó és rossz is.
Ha nem akarsz rossz kávét inni otthon, akkor a következő alap dolgokra figyelj oda.

Rossz kave?

Tisztaság

rmilyen kávékészítési lehetőséget választasz, mindig tartsd karban, tartsd tisztán a kávéfőző eszközödet. Ne legyen lehetőség szerint vízköves, főleg nem piszkos, régi kávéval szennyezett. Figyelem a vízkőoldó nem alkalmas a zsíros olajos lerakódások eltávolítására, erre kávégépekhez kifejlesztett zsíroldó szert érdemes használni. 

A víz minősége

Következő dolog, amire oda kellene figyelnünk, hogy megfelelő legyen a víz minősége, amiből el fog készülni kedvenc italunk. Ha rossz minőségű, rossz ízű, klóros, vagy magas vastartalmú a kávénk is rossz ízű lesz. Használjunk olyan vizet, amit meginnánk szívesen önmagában is, lehetőleg alacsony ásványi anyag tartalommal, vagy szűrt csapvizet.

A kávé mint alapanyag

A kávé kiválasztásánál oda kell figyelnünk a pörkölés minőségére. A túlpörkölt kávébab is és az alulpörkölt is rontja a kávé ízét. Alulpörkölt kávéval viszonylag ritkán lehet találkozni, viszont a túlpörkölt az elég gyakori jelenség a nagyon olcsó kategóriában. A túlpörköléssel általában a kávé hibáit próbálják elfedni.

A kávé őrlése

Ha kiválasztottuk a megfelelő pörkölésű kávét, akkor az őrlésre kell figyelmet fordítanunk. Természetesen ha őrölt kávét veszünk, akkor kevesebb lehetőségünk van a válogatásra. Az őrlést úgy kell beállítanunk a megfelelő kávékészítéshez, hogy a lassú kávéfőzési eljárásoknál (kotyogó,French Press, filteres kávéfőző) durvább szemcseméretet kell előállítanunk őrlőnkkel, a gyorsabb kioldású kávékészítési eljárásnál finomra kell a szemcseméretet őrölni. Ezek általában a magas nyomáson működő készülékek, de a legfinomabb kávéőrleményt a török kávé igényli.

A víz hőmérséklete


Amire még érdemes figyelni az a hőmérséklet, amivel a kávénk készül. Ezt érdemes tapasztalat alapján kikísérletezni és eszközeinket az alapján használni. Vannak készülékek, amelyeknél a hőfokot változtathatjuk, ez a legegyszerűbb. Viszont van, hogy nekünk kell a forró vizet elkészíteni, a hőmérsékletét a megfelelően beállítani. Ekkor érdemes használnunk egy hőmérőt, hogy egyrészt ne égessük meg kávét másrészt ne "hideg" vízzel öntsük le.

Kotyogós kávéfőzőt pedig ne hagyjuk tovább melegedni miután lefolyt a kávé, mert akkor szintén megég és élvezhetetlen lesz. Érdemes azelőtt levenni  tűzről mielőtt nekiáll "prüszkölni" rotyogni a kotyogó. Ilyenkor már forró gőz lúgozza a kávéőrleményt, ami csak rosszat tesz a kávé ízének.

Kotyogóban készül a kávé :)


Ha ezt a pár dolgot betartjuk, vagy egy kicsit odafigyelünk, mindjárt jobb kávét ihatunk. Végy egy tiszta kávékészítő eszközt, készíts bele vagy hozzá jó minőségű vizet, vegyél jó minőségű, megfelelő pörkölésű kávét, őröld megfelelőre. Készítsd el megfelelő kioldási idővel a kávédat, ízlés szerint de az elkészítési módszernek megfelelően. 
Már ihatod is! Ugye nem bonyolult?  Egészségedre!

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();