"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Miért más a presszókávé otthon?

2016.02.11 22:11

Miért más a presszókávé otthon?

Sokan vásárolják meg az otthoni használatra szánt, olcsóbb kávéfőzőket, majd csalódottan isszák a szokásosnál íztelenebbre, keserűbbre főtt kávét. Miért nem ugyanolyan jó a presszókávé otthon főzve, mint amit akár a sarki presszóban iszunk reggel?

 Espresszo kávé

Az eredeti espresso

A kávé, ahogy ma ismerjük, legtöbbször presszókávé alakban kerül elénk. De mi is az a presszókávé? Gyors kávé, ahogy a szó mai jelentéséből következtetjük? Egyáltalán nem.

A kávé főzésének ez a módja – honnan máshonnan? – olasz földről, Milánó környékéről származik. A lényege, hogy a finomra őrölt, majd tömörített kávén nagy nyomású forró vizet préselnek keresztül. Az „espresso” szó magára a magas nyomásra utal (nyomás olaszul: pressione). Az espresso, a presszókávé tehát mindenképpen a nagy nyomással készülő kávéra utal. Az évek során, ahogy terjedt az espresso, úgy kezdték el az emberek egyre többször nálunk is presszónak nevezni azokat a helyeket, ahol ilyen kávét lehet inni.

A presszó ma is a presszókávé fő lelőhelye. Bár szinte minden lakásban található otthoni kávéfőzésre alkalmas berendezés, ezek többsége nem presszókávét, nem espresso-t készít. A titok ugyanis a magas nyomás, amit az olcsóbb otthoni kávéfőzők nem tudnak biztosítani.

Mitől lesz jó a presszókávé?

A jó presszókávé egyik titka a megfelelő főzés, pontosabban a jó kávéfőzőgép, ami magas nyomáson préseli át a bekészített őrölt kávén a forró vizet. Presszókávé akkor készül, ha ez a nyomás legalább 8-9 bar. Ezzel szemben az otthoni kávéfőzők – például a kotyogók – 1 bar körüli nyomással működnek. A nagy különbséget az adja, hogy a presszógépekben külön szivattyú gondoskodik a megfelelő víznyomás kialakításáról, míg az otthoni főzőkben a kazánba szorított forró víz csak saját nyomása révén préselődik át az őrölt kávén.

A nyomáskülönbség azért fontos, mert minél magasabb a nyomás, annál jobban kioldódnak az ízanyagok a finomra őrölt kávéból. A magas nyomáson főtt kávét éppen ezért kellemesebb ízűnek, simábbnak, gazdagabb tartalmúnak érezzük. Az alacsony nyomáson főtt kávé keserűbb, kevésbé finom ital lehet.

Presszókávé otthon

Otthon akkor sikerül jó minőségű valódi espresso-t főzni, ha ehhez megfelelő gép is rendelkezésre áll. A klasszikus kávéfőzők nem presszógépek. Miről lehet ezt rögtön megismerni? Ami 4-5 adagot főz le egyszerre, az biztosan nem presszógép. A presszógépek mindig egy vagy kétadagosak, a kávé a gépből közvetlenül a csészébe folyik. Nincs kávékiöntőjük.

Gaggia Classic kavegepA presszógépekben külön szivattyú gondoskodik a magas nyomás előállításáról. A bonyolultabb berendezés és a magasabb minőség miatt ezek a gépek jóval drágábbak, akár tízszer annyiba kerülnek, mint a hagyományos kávéfőzők. A valódi, "otthoni" presszógépek jóval 100 ezer forint feletti darabok. A vendéglátóiparban használt gépek pedig több százezer, vagy millió Ft-ba is kerülnek.

Kávéfőző vásárlásakor az legyen tehát a választásnak egy fontos szempontja, hogy a kiválasztott gépet milyen célra szánjuk. Aki a valódi presszókávé ízvilágát keresi, annak mélyen kell a pénztárcájába nyúlnia. Minél olcsóbb a gép, annál több kompromisszumot kell kötni az elkészült kávé minőségével kapcsolatosan. Ez megér egy misét, úgyhogy erről lesz egy külön cikk.

Esetleg jó kompromisszum lehet a POD-os vagy kapszulás kávé, mely otthoni körülmények között megközelítheti a presszókávé élményét, gazdag ízvilágát.

Vagy marad a B terv: válasszuk továbbra is kedvenc kávézónkat, ahol nem csak a frissen főtt kávé illata, de a pincérek kedvessége és a többi vendég barátságos zsongása is hozzájárul a kávé élvezetének pillanataihoz.

Kávégourmet

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();