;
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Mennyire számít az őrlési finomság?

2016.11.12 20:56

Mennyire számít az őrlési finomság? 

 

Befolyásolja-e a kávé minőségét, ízét, ha finomabbra, vagy durvábbra őröljük a kávészemeket? Érdemes-e mindenképpen otthon őrölni a kávét, vagy nem kell túl nagy engedményt tennünk a minőségben, ha előre őrölt kávét vásárolunk?

Röviden a válasz „igen” a feltett kérdésekre. A hosszabb válasz meg az, hogy „nagyon is igen”, hiszen a kávéőrlemény minősége az egyik alapja annak, hogy milyen lesz majd végül az elkészült ital.

 

Őrölt kávé portafilterben

Miért fontos az őrlési finomság?

Nézzük először is, hogyan is készül a kávé? Az őrleményt leforrázzuk vízzel (nem főzzük!). A forró víz érintkezik a kávéval, s a forrázás 20-25 másodperce alatt kiold belőle különböző anyagokat: aromákat, ízeket, koffeint, számos különböző vegyületet. Ez a kioldódás akkor történik, amikor a forró víz érintkezik a kávé anyagával.

 

Ha sokszoros, több százszoros nagyításban néznénk az őrölt kávét, hasonló látványban lenne részünk, mintha az őrlés előtti kávészemeket néznénk. Csak a részecskék sokkal kisebbek, hiszen a daráló apró morzsákká szaggatta szét őket. Mi változott? A felület nagysága. Egy kávészem teljes felületének a nagysága X egység, az ebből a kávészemből készült őrlemény összes részecskéjének a teljes felülete talán 1000X egység. Miért fontos ez? Minél kisebbek az őrlés utáni szemcsék, annál nagyobb felületen érintkezik a forró víz a kávé anyagával. Minél nagyobb az érintkező felület, annál intenzívebb a felszíni kioldódás.

 

Mi következik ebből? Minél nagyobb szemcséket hozunk létre, azaz durvára őrlünk, annál gyengébb lesz a kávé. Ha erősebb, tartalmasabb italt szeretnénk, akkor változtatni kell az őrlési finomságon, s apróra őrölt kávét kell a presszógépbe tölteni.

 

Ha túl durva marad az őrlemény, akkor a forró víz túl gyorsan átfolyik a kávén. Az ital íztelen, híg és gyenge lesz. Ilyenkor túl rövid az az idő, amíg a forró víz az őrleményt áztatja, s nem tudnak kioldódni belőle az ital készítéséhez nélkülözhetetlen anyagok.

 

Ha túl finomra sikerül őrölni a szemeskávét, akkor éppen ellenkező hatást érünk el vele. Az apróra őrölt kávé a víz hatására még jobban összetömörödik, szinte nem engedi át magán a forró vízsugarat. A túloldódás következtében a végül kifolyó ital sötét lesz és keserű.

 

Az őrlési finomság beállítása

Az egyszerű késes kávédarálók nem igazán alkalmasak arra, hogy az őrlési finomságot állítani tudjuk rajtuk.  A legtöbb készüléken két tényezőt tudunk befolyásolni: az őrlési időt, meg azt, hogy mennyire töltjük meg a kávédarálót. E két tényező között lavírozva kell kitapasztalni, hogy melyik kávéfajtának mennyi az ideális őrlési ideje, hogy végül a lehető legfinomabb, a kávé tulajdonságait legjobban felszínre hozó italt készíthessünk.

 

Azt hogy milyen kávéőrlővel lehet igazán jól őrölni azt korábbi cikkünkben elolvashatod.

A megfelelő kávéőrlő

 

Őrlési finomság és a kávékészítési eljárások

 

A legfinomabb kávéőrlemény a török kávé készítéséhez szükséges. Ezt követi az eszpresszó, pontosabban az ilyen eljárással készült kávéitalok.

Aztán nagyjából a kotyogós eljárás következik, amihez már jóval durvább őrölt kávé kell különben keserű, kellemetlen ital lesz a végeredmény. 

A filteres, dugattyús eljárások igénylik a legnagyobb szemcseméretű őrleményt.

 

Webáruházunkban minden őrölt kávénál leírjuk, hogy milyen eljáráshoz alkalmas. A többség kotyogóhoz van őrölve, ami alkalmas a hagyományos elektromos gépekhez mint például a Szarvasi kávéfőzők.

 

Minden esetben van még pár tényező, ami befolyásolja még az elkészült ital minőségét. Például a szemes kávé frissessége, a pörkölés erőssége, a víz hőmérséklete, keménysége, presszókávénál a tamperelés erőssége... a teljesség igénye nélkül. Ezeket majd egy másik cikkben.

 

Jó kávézást!

 

Kávégourmet