Egy jó kávé vacsora után?!
Imádod a kávé ízét, de úgy gondolod, hogy árt a sok koffein? Érzékenyebb vagy a koffeinre és délután vagy este nem mersz meginni egy kávét mert nem tudsz aludni utána? Szívesen meginnál egy zamatos feketét késő délután, vagy estefelé? Nem lehetetlen, van jó megoldás.
![](https://www.kavegourmet.hu/shop_ordered/34503/pic/kavegourmet-koffeinmentes_01.jpg)
Egy csésze eszpresszó kávé körülbelül 60-140 mg koffeint tartalmazhat. A kotyogóban főzött kávéban ennél is több és a filteres kávéban még több a koffein.
Minél lassabban oldjuk ki az őrölt kávéból a finom zamatokat - amiért isszuk a kávét - annál több lesz benne a koffein. Ezzel nem tudunk mit kezdeni, akár cukrozzuk kávét, akár tejjel hígítjuk nem lesz „gyengébb” azaz kisebb koffein-tartalmú.
Egy jól megcukrozott vagy mézzel édesített tejeskávé pontosan annyi koffeint tartalmaz, amennyit a lefőzött kávé amit felhasználtál hozzá. A keserűség és a koffein tartalom nem függ egymástól, nem feltétlenül erősebb egy keserű kávé, mert a koffein egy színtelen, szagtalan vegyület.
![](https://www.kavegourmet.hu/shop_ordered/34503/pic/koffeinmentes-kavegourmet.hu.jpg)
A megoldás a koffeinmentes kávé.
Lehet hogy kóstoltál is már ilyet, és teljesen másnak találtad az ízét? Pedig csak a koffein hiányzik belőle, a többi lényeges összetevő ugyanaz. Nem hiszed? Vegyél koffeinmentes szemes kávét, azt nem lehet hamisítani :) Őröld meg frissen kávékészítés előtt és élvezd a hamisítatlan kávézamatot.
A Mokasol Decaffeinato 250 grammos szemes koffeinmentes kávé, kisméretű csomagolása miatt is praktikus, és kellemesen zamatos ital készíthető belőle. ESE pod azaz kávépárna formájában tesztelve is volt, azt itt olvashatod: Mokasol koffeinmentes ESE pod teszt
Mégis miért érzed másnak az ízét a mentes kávénak? Azért, mert biztos hogy nem abból a kávébabból készül, mint az a rendes koffeines változat, amit már nap mint nap iszol és megszoktál.
Terem a világon bárhol is koffein mentes kávé?
Jó lenne, de nincs ilyen sajnos. Mesterségesen állítják elő méghozzá úgy, hogy kivonják a koffeint a szemes zöld kávéból. A koffein eltávolítására több eljárás létezik.
A legrégebbi és legolcsóbb az oldószeres kivonás. A vegyszermentes azaz vizes kivonás a „Swiss Water”-nek nevezett eljárás, amit a svájci Coffex cég fejlesztett ki az 1980-as években. A legdrágább és egyben legmodernebb koffein mentesítő módszer a széndioxidot hívja segítségül.
A végeredmény ugyanaz, koffein tartalom csökkenése. Az európában kapható koffeinmentes kávék koffein tartalma körülbelül 0,1% , vagy az alatti. Ez annyit jelent számunkra, hogy egy csésze koffeinmentes kávéban nem nagyon lehet 2-8 mg-nál több koffein.
Ez viszont jó hír mindenki számára, aki nem akarja terhelni a szervezetét túlzott koffeinbevitellel, vagy alvást tervez az éjszakára, ezért nem akar éjszakára betankolni ezzel a természetes élénkítővel.
Igyunk hát finom kávét bármikor, a koffein hiánya semmivel sem csökkenti a kávéitalunk élvezeti értékét.
Kávégourmet