"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Kávétermelő országok, vidékek - GUATEMALA

2018.04.30 22:12

Kávétermelő országok, vidékek - GUATEMALA

Hol terem az általunk annyira szeretett, és sokak által fogyasztott szemes kávé?

A világon, sok helyen termesztenek kávébabot, de igazán alkalmas területeket erre a célra, a már régóta megtapasztalt termőterületeken az úgynevezett kávéöv területén honosultak meg a jó földrajzi adottságok miatt. Ezen kávéöv határai körülbelül az északi szélesség 23. foka és a déli szélesség 25. foka közé tehető.

A kávéövbe eső országokból megközelítőleg 50 ország az exportra is termelő ország. Ezen területek, országok klímája és domborzati viszonyai teszik lehetővé az optimális élőhelyet a kávécserjék számára. Az itt található trópusi, szubtrópusi éghajlat optimális életfeltételeket biztosít a kávétermesztéshez. Egyenletes és viszonylag nagy csapadék mennyiség, 15-24 Celsius közötti állandó hőmérséklet, és termékeny talaj kell a termesztéséhez.

Legnagyobb mennyiségben termesztett és fogyasztott kávé fajták a coffea arabica és a coffea canephora (robusta). A két faj környezeti igényei jelentősen eltérőek. Az arab kávé, sokkal kényesebb a robusta kávénál, és a termesztése során is sokkal több odafigyelést igényel. Fejlődéséhez megfelelő feltételeket csak 900 méter tengerszint feletti termőterületeken lehet biztosítani.

A robusta kávé ellenállóbb és igénytelenebb fajta, tűri a hőséget és a magas páratartalmat és 900 méter alatti területeken is megterem. Az arabica kávé megközelítőleg 75%-ban van jelen a kereskedelemben a robusta kávé mellett.

 

A kávéövben levő legnagyobb kávétermelő országok

Guatemala, Brazília, Kolumbia, Mexikó, Peru, Costa Rica, El Salvador, India, Indonézia, Vietnám, Uganda, Kenya, Tanzánia, Etiópia, Elefántcsontpart, Burundi

 

Guatemala

Hol és merre találjuk, és mi jellemzi ezt a kiváló termőterülettel rendelkező országot?

Guatemala egy közép-amerikai ország, Mexikó, Honduras, Salvador szomszédságában és a Karib-tenger és a Csendes-óceán közt. Nem sokkal nagyobb területű mint Magyarország. Nevét indián eredetűnek vélik, de nem egyértelműen tisztázott, hogy „tűzokádó hegy” vagy „farakások helye” a jelentése. 1839-ig spanyol gyarmat volt, függetlensége elnyeréséig.


Területét jellemzően a Kordillerák magas vulkanikus hegyvonulatai foglalják el. Déli területein szavannát és szűk parti síkságot találunk. Északon, Mexikó és Belize között trópusi őserdő borítja. Közép-Amerika legmagasabb hegycsúcsát is itt találjuk a 4220 méter magas Tajumulcot. Éghajlata a forró égövben való elhelyezkedése ellenére szubtrópusi, köszönhetően a magas hegyeinek. A legmelegebb májusi és a leghidegebb januári hónap 18 Celsius fokos átlaghőmérsékletet eredményez. Sajnos a klímaváltozás Guatemalában is érezhető. A hőmérséklet emelkedése miatt egyre magasabbra kerül az a határ, ahol a kávécserje még jól érzi magát.


Mindezen földrajzi adottságok teszik lehetővé Guatemala számára, hogy kiváló kávétermelő vidék legyen.
A Guatemalai Nemzeti Kávészövetség nyolc térségre osztotta el az termőterületeket. A régiókban rengeteg ízzel és különböző aromákkal találkozhatunk, köszönhetően a táj jellegétől, a talaj minőségétől, a mikroklímától és a tengerszinttől számított magasság különbségétől. Körülbelül százezer kistermelő foglalkozik a kávétermesztéssel, kisebb, nagyobb területeken. Arabica fajtákat jellemzően 1600m-es magasságban termesztenek, amely területeket gyakran már a felhők borítják. Legismertebb fajták a Bourbon, a Catuai és a Pacara és a különleges Maragogipe. A robusta kávékat inkább az alacsonyabb déli-délnyugati területeken termesztik közelebb az ócánhoz.

Guatemala kávétermő vidékei
Szemes kávéikat fűszeresség, lágy savasság és kakaósság jellemzi a tájegységi eltérésekkel és különbözőségekkel. Leghíresebb és talán legősibb kávétermesztő vidéke Antigua környéke a maga 1582 m tengerszint feletti magasságával. Az itteni klíma is kedvez a kávécserjéknek, hűvös és szárazabb időjárás, de állandó hőmérséklet. A szemes kávék kiegyensúlyozott ízvilágúak, fűszeres, csokis, mogyorós jegyekkel.


A másik kiemelkedő termőterület Huehuetenango környéke. Az itt termesztett szemes kávét tartják a legjobbnak az országban. Az itt termő kávékra a gyümölcsös és virágos íz világ jellemző.
Említésre méltó terület még Cobán és Acatenago környéke. Cobán 1320m-es magasságával és esőerdőkkel tűzdelt, párás klímájának köszönhetően, ami viszonylag hűvös is egy fűszeresen karakteres kávét nevel. Acatenago környéke az egyik legmagasabb termőterület Guatemalában, meleg és száraz klímájával és tápanyagban bővelkedő vulkanikus táptalajjal. Az itt termelt kávébab magasabb savasságot mutat egy sokrétű íz világgal.


Természetesen ezeken a híres és kiváló termőterületeken kívül szinte az egész országban termesztik a kávét az adottságoknak megfelelően. Említésre méltó még az is, hogy próbálnak környezetbarát módszerekkel kávét termelni, de akadnak biokávét termelő farmerek is.

Mindenképpen érdemes megkóstolni, kipróbálni ezen vidék kévéit aki érdeklődést mutat az egyedi íz világú finom kávék iránt.

Kínálatunkban a Mokasol single origin Guatemalai kávéja érhető el itt: Mokasol Guatemala szemes kávé 

Ehhez egy teszt is tartozik, amit itt említettünk blogunkban: Mokasol Guatemala single origin szemes kávé teszt - Olaszpresszo.hu

Mokasol Guatemala single origin szemes kávé

Kávégourmet

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();