"true" src="https://s.kk-resources.com/leadtag.js" >
Kávéval kapcsolatos információk, kávékészítés tippek, receptek

Milyen kávéfőzőt vegyél otthonra?

2017.11.11 23:28

Milyen kávéfőzőt vegyél otthonra?

 

A minőségi kávét kedvelők számára elég hamar felmerül a kérdés, hogy milyen kávéfőzőt vásároljanak otthonra? A cél az lenne, hogy a jó minőségű presszógépek minőségét tudjuk elérni otthon is, ugyanakkor lehetőleg ne kerüljön százezrekbe az otthoni kávézás. Mik az alternatívák?

Milyen kávégépet válasszak otthonra?

Mielőtt ismertetnénk pár eszközt a sok közül, érdemes megjegyezni hogy a minőségi kávézás a frissen őrölt kávéval kezdődik. Az előre őrölt kávé sok kompromisszumot követel, mert vagy az őrlési finomsága nem megfelelő, vagy mire elfogy teljesen elveszik az aromája. No de erről írtunk már korábban itt: A megfelelő kávéőrlő

Kotyogós kávé

Az otthoni kávéfőzésben Magyarországon sokáig szinte egyeduralkodó volt a kotyogó. Minden hátrányával együtt a kotyogós kávé szerethető is, ha hajlandók vagyunk néhány kompromisszumra. A legnagyobb megalkuvás természetesen maga az a tény, hogy a kotyogóval nem lehet presszókávét készíteni. A kotyogónak más a működési elve. A kávé alacsony, maximum 2 bar körüli nyomással készül. A víz többnyire túl forró, s gyakori az is, hogy a kávé megég, túlságosan átforrósodik, mire a víz felforr a készülékben. A kotyogós kávé így szinte mindig sötét színű, sűrű, kicsit keserű, s enyhén zaccos. Ezzel együtt a kotyogó a legolcsóbb választás: már 4-5 ezer forinttól elérhető, s a legdrágábbak sem kerülnek 10 ezer forintnál többe.

Kotyogó

Előnye az olcsósága, na meg az, hogy gyakorlatilag nem tud elromlani. Nem bonyolultabb egy  főzőedénynél, s idővel is csak maximum a tömítőgumit kell cserélni rajta.

Kávégourmet tipp kotyogós kávéfőzéshez

A frissen őrölt kávé a kotyogóban is finomabb kávét ad! Kísérletezz bátran, az őrlési finomsággal a betöltött mennyiséggel. Így egy kávé több arcát ismerheted meg. 

Engedj meleg vizet a tartályába, így hamarabb készül el a kávé, a felső résznek nem lesz ideje túlságosan átforrósodni, és nem ég meg a kávé.

Figyelj oda a főzési folyamatra! Ha finom kávét akarsz, bizony ott kell állni mellette :) Amikor már gőz is jön a kifolyón, vagyis amikor kezdi hallatni a jellegzetes hangját akkor vedd le gyorsan a tűzről a kotyogót. Engedj a víztartályra kívülről hideg vizet, így azonnal megáll a "főzési" folyamat. A forró gőz már nem tesz jót a kávénak, attól már csak romlik az elkészült ital minősége.

Kóstold meg cukor nélkül, aztán ízesítsd és idd ahogy szereted! Figyelmeztetlek, fennáll a veszélye, hogy egy idő után már az lesz a furcsa ha mégis teszel bele cukrot. 

 

Átfolyós kávéfőzők

A következő szintet az átfolyós kávéfőzők jelentik. Ebből a típusból komoly választékot találhatunk bármelyik háztartási áruházban, vagy nagyobb szupermarketben is. A termék iskolapéldája a magyar gyártású „Szarvasi” kávéfőző. Masszív, tartós kialakítás jellemzi, kicsit szögletes formája miatt erősen retrós jellegűnek tűnik. A működési elve viszont cseppet sem régiesebb, mint a mindenhol lekerekített, divatosra formált külföldi vetélytársaké.

Szarvasi kávéfőző

 

Bár látványra ez a kávéfőző a presszógépekhez hasonlónak tűnik, nem presszókávét készít. Működési elve leginkább a kotyogóshoz hasonlít, bár annál kicsit bonyolultabb. Ez már elektromos készülék, szemben a gázra tehető kotyogóval. De a kávén ugyanúgy a felforró víz saját nyomása préseli át a vizet, nem pedig külön szivattyú. A maximális elérhető víznyomás így 4 bar körüli, szemben a presszógépek által elvárt 8- 9 bar nyomással. Ebből tehát nem lesz klasszikus eszpresszó.

Az ilyen átfolyós kávéfőzőket leginkább a kávékiöntőről lehet felismerni. Ha egy kávéfőzőn ilyent látunk, akkor az biztosan nem valódi presszógép. A presszógépek egy adag kávét (7 gr) használnak fel egy adag vízhez. Az ital nem egy közös kiöntőbe, hanem közvetlenül a csészébe folyik, s egy alkalommal egy vagy két adag ital készül. Ezzel szemben az átfolyós főzők egyszerre akár 4-6 adag italt készítenek, ehhez kell az üvegből készült kávékiöntő. Áruk viszonylag kedvező: többnyire 15-20 ezer forintért szerezhetők be. Ami ennél drágább, az sem feltétlenül jobb minőségű, csak több extra tulajdonsággal van ellátva (gőzölős tejhabosító, időkapcsoló stb.)

 

Alap szivattyús kávégépek, presszógépek

Nagyjából ez az az árkategória, ahol a legkedvezőbb áron kínált presszógépek megjelennek. Több gyártó (pl. Gaggia) kínál 40 ezer forint körüli áron elérhető, háztartási kivitelű presszógépeket. Az előző csoportban említett gépek 4 bar körüli nyomásával szemben elérhető 8-9 bar már valódi minőségi ugrást jelent, sokkal nagyobbat, mint amit a 10 ezer forint körüli árkülönbözet indokolna. Egy drágább átfolyós főző helyett tehát már jó választás egy egyszerűbb presszógépet megvásárolni.

Gaggia_Ezekben a gépekben szinte kivétel nélkül van olyan műszaki megoldás beépítve, ami megpróbálja kiküszöbölni a kávékészítés során elkövethető hibákat. Elviseli, ha kicsit durvábbra őrölt kávé kerül bele, vagy nem megfelelő az őrlemény tömörítése. Ez a kategória már el tudja érni a presszókávé-hatást: a kifolyó ital tetején megjelenik a crema, s otthoni kávézás közben is részünk lehet a hamisítatlan presszókávé-élményben. Ez a kávé persze még nem ugyanolyan, mint egy vendéglátós gépen készült eszpresszó, de már közelít hozzá…

 

Profi kávégépek otthonra

Ebben a kategóriában már többnyire a vendéglátós szabványú vagy ahhoz hasonló fejegységgel, karral szerelt gépek találhatóak. A fejegység az amin keresztülfolyik a forró víz, a felső szűrőn keresztül és erre kell feltenni a kart. Az őrölt kávét tartó szűrő belső átmérője 53-58mm-ig terjed általában márkától függően.

Lelit Victoria PL91T kávégépLELIT Viktoria PL91T kávégépA vízmelegítés módjában találhatóak különbségek még,  ami lehet bojleres, thermoblokkos, vagy bojleres-hőcserélős megoldás. A bekerülési költség százezer Ft-nál kezdődik, és a határ a csillagos ég...

A bojler egyszerre felmelegít 2-4 dl vizet a kávékészítéshez szükséges hőmérsékletre. A minél nagyobb és lehetőleg réz bojler a legjobb megoldás a hőstabilitás szempontjából. Ilyen gép például a Lelit Anna PL41TEM , vagy a Gaggia Classic 2018 kávégép.

A thermoblock tulajdonképpen egy átfolyós vízmelegítő, többnyire alumíniumból, előnye a gyors felmelegedés. Többnyire az olcsóbb gépeknél alkalmazzák ezt a megoldást, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy termoblokkos géppel ne lehetne jó kávét készíteni. 

A hőcserélős gépek a nagy vendéglátós kávégépek kicsinyített másai. Egy kb. 0,8-1 literes, vízzel félig töltött bojlerbe van beépítve a hőcserélő, amin keresztülfolyik a kávé készítéséhez szükséges víz. A bojler biztosítja még a forró vizet, illetve a tejhabosításhoz szükséges gőzt. Ez képviseli a legnagyobb tömegű vízmelegítő egységet, ezért a legstabilabb de a leglassabban felmelegedő is egyben.

Pavoni Cellini Classic

Ezeknél a gépeknél jelentős árkülönbség lehet márkától függően, vagy például a felhasznált anyagok, vagy a hőmérséklet szabályzás módja miatt.

Amennyiben kérdésed lenne egy konkrét termékről, vagy további infomációra van szükséged ebben a témában, keress minket nyugodtan!

 

Kávégourmet 

 

_kkstrack = { merchantInfo : [{ country:'COUNTRY_CODE', merchantId:'MERCHANTID_VALUE' }], orderValue: 'ORDER_VALUE', orderId: 'ORDER_ID', basket: [{ productname: 'name of product 1', productid: '11111', quantity: '1', price: '4.2' }, { productname: 'name of product 2', productid: '22222', quantity: '3', price: '8.6' } ] }; (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://s.kk-resources.com/ks.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();